Senast uppdaterad: 03/03/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Konst


Havremagasinet
Havremagasinet

Brett konstintresse med lång historia.

Bodenskolan är namnet på den grupp av 14 konstnärer i Boden, som på 50- och 60-talen anordnade kurser, målarresor och utställningar ihop, umgicks, lärde av och inspirerade varandra. Flera av dem blev kända namn och kunde leva på sin konst. Konstintresset har fortsatt att odlas i Boden som fortfarande har aktiva konstföreningar och konsthallar.

 Havremagasinet – lockar världseliten

Havremagasinet är en unik konsthall på sex våningar och 3600 kvadratmeter med visionen att visa publiken den bästa internationella samtidskonsten som man kan se just nu. 2010 öppnades dörrarna till den första utställningen ”Ryssen kommer” som blev en succé. Varje sommar har det sedan hållits välbesökta utställningar.

Havremagasinets hemsidaÖppnas i nytt fönster

Bodenskolan – grunden till Norrbottens konstliv

Bodenskolan består av Sven Bohman, Jean Carlbrand, Gösta Hedström, Ingvar Jigrud, Bertil Linné, June Montana Lorentz, Jan Olof Marner, Gösta Näsvall, Hjalmar Rönnbäck, Stig Sandberg, John Thorgren, Rune Wanler, Stig Winnerskog och Bror Zackrisson.

Av dessa 14 blev många väletablerade och kunde så småningom leva på sin konst, medan andra hade ett civilt yrkesliv och ägnade sin fritid åt konsten. De är tillsammans en viktig del av den Norrbottniska konsthistorien och de var, med gnet och stret i ett mer kulturkargt klimat, med om att lägga grunden för dagens norrbottniska konstliv.

Information om BodenskolanÖppnas i nytt fönster

Bodens konstgille- centralt i Enter galleria 


Bodens konstgille vill väcka, stimulera och underhålla intresset för konst inom Boden med omnejd. Vi arrangerar ca 10 utställningar per år i vår egen konsthall som ligger centralt i Enter galleria i Boden. Vi anordnar föreläsningar, debatter, ateljébesök mm. Vi samarbetar även med Bodens konstförening som varje år har en vårsalong hos oss.

Bodens konstgilles hemsidaÖppnas i nytt fönster

Bodens konstgilles facebookÖppnas i nytt fönster

Bodens konstförening – breddar konstintresset

Bodens konstförening har ett 60-tal medlemmar. Vi arbetar för att bredda konstintresset och utveckla vår skapande förmåga genom att bl.a. anordna kurser i olika tekniker, hålla föredrag, göra studiebesök samt träffas och måla tillsammans. Vi anordnar också utställningar, där föreningens medlemmar deltar.  

Bodens konstförenings hemsidaÖppnas i nytt fönster

3.7 – bryter utanförskap

3.7 är en förening för funktionsnedsatta och deras familjer och anhöriga. Målet är att bryta utanförskap och isolering med meningsfulla aktiviteter. Utifrån önskemål anordnar vi musik, dans, disco, konst, studiecirklar, föreläsningar, utflykter, marknader mm. Vi lyssnar, är tillgängliga, umgås, sitter med på möten och hjälper till med olika typer av blanketter. Allt sker på frivillig basis.

3.7 hemsidaÖppnas i nytt fönster

Qultur- och Mediaföreningen (QuMf)  - kulturhus för alla

QuMf är en kultur- och mediaförening som driver Snabelhuset. Det är ett allaktivitetshus dit människor i alla åldrar är välkomna. Vi ordnar fester, hyr ut konsertsal och lokaler och ordnar catering, matlagning och bakkurser, snickeri, musikarrangemang, teater, konst och dans. I huset finns café och catering, musikstudio, fotografer, trubadur, instrumentverkstad med mera.

Filmen om SnabelhusetÖppnas i nytt fönster

Snabelhusets hemsidaÖppnas i nytt fönster


Genvägen