publik och scen utomhus vid vattnet på på laxholmen

Forsnäs och Norrhed

Första bostället i Forsnäs (Forsnäset) dateras till slutet av 1700-talet. Bygdegårdsföreningen bildades den 20 mars 1954 och blev stolt utnämnd till "Årets by" i Bodens kommun 1997.

På Laxholmen i Forsnäs finns ett välbevarat fiskeläger från 1300-talet. Det är Europas äldsta i sitt slag, och lockar många besökare. I området hittar du också en av Sveriges mytomspunna stenlabyrinter, unik på grund av sitt läge långt in i landet. Här syns även delar av den så kallade Engelska kanalen, kanalprojektet för att transportera järnmalm mellan Gällivare och Luleå som aldrig färdigställdes. 

Laxholmen är kulturminnesmärkt, och ett naturvårdsområde med en unik flora av växter.

År 1996 tog föreningen Laxholmen ett viktigt steg genom att starta ett sommarcafé med hemslöjdsförsäljning och guidade turer. Idag drivs sommarcaféet av Edefors hembygdsförening och har blivit en plats där besökare kan njuta av lokala hantverk och samtidigt utforska Laxholmens fascinerande historia.

Sedan 1997 har föreningen även årligen arrangerat en pimpeltävling vid Laxholmen, vilket har blivit en uppskattad tradition som samlar både lokalbefolkning och besökare. Forsnäs, med sina unika kulturskatter och charmiga atmosfär, fortsätter att vara en pärla som bevarar och delar sin rika historia med stolthet.

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad: 2024-01-16