Någon mäter hur lång fisken är med ett måttband.

Lakaträsk

Lakaträsk, utsedd till Årets by i Bodens kommun år 2004, är en pärla som ligger cirka sex mil norr om centralorten Boden.

För att nå hit kan du välja vägen genom Ljuså och Sandträsk eller ta den lite längre rutten via Harads och Edefors, vilket ger dig möjlighet att njuta av de vackra omgivningarna kring Luleälven.

Byn, belägen intill järnvägen, bjuder på en mysig atmosfär med närhet till både skog för jägarentusiaster och möjlighet till fiske i rinnande vatten. För de som delar jaktintresse finns jaktklubben som en resurs, och flera mindre tjärnar och sjöar erbjuder fiskeupplevelser med gädda, abborre, harr, laxöring och regnbåge. Det finns även en liten tjärn, Klartjärn, där du kan lösa fiskekort och fånga inplanterade rödingar och regnbågar - en del riktigt stora.

En busstur genomförs en gång i veckan ner till Harads för byborna som vill handla eller utföra ärenden. Lakaträsk byalag har en välbevarad byastuga där olika träffar och evenemang hålls för att främja gemenskapen. Vid jul är det "Lilla Julafton", en tradition med god julmat och trivsel. På hösten njuter invånarna av surströmming, och sommartid är grillfesten vid "Grilloasen" ett årligt återkommande evenemang.

Byn har en återvinningsstation för miljövård mitt i centrum, och en gemensam badplats, "Playa Laka", cirka 4 km utanför byn. Tre natursköna sandstränder med brygga och omklädningsrum gör platsen perfekt för bad. Alla tre stränder är långgrunda, så även små barn kan bada. Det finns en mindre plats för att ställa upp husvagn för de som vill campa samt möjlighet att sjösätta en båt.

Vintertid underhåller Skoterklubben skoterspår och skidspår för både motion och nöje. Det finns också två fina bivacker, där du kan elda, koka kaffe och grilla en korv.

Senast uppdaterad: 2024-01-18