Sommarvy över byn Skogså. Bilden är tagen med drönare.

Skogså

Tretton kilometer nordost om Boden, längs länsväg 356, ligger byn Skogså som utgör centrum för ett kluster av småbyar: Skatamarkbyarna.

Förutom Skogså ingår här Åskogen, Häggan och Ubbyn. Området har varit bebyggt sedan tidig medeltid och intressanta fynd har gjorts i omgivningarna, bland annat i form av stockbåtar. Bebyggelsen är blandad med både äldre gårdar och villor uppförda under 90-talet. I Skogså finns en friförskola med fritids, en fotbollsplan, elljusspår och skoterleder. Som by erbjuder platsen ett lugnt och naturnära boende med kuperad skogsterräng och en liten skogsälv. Under de senaste åren har nya barnfamiljer flyttat hit, vilket gjort att byns egen förskola expanderat. I Skogså bor idag ca 80 personer.

Skogså

Lantligt och naturskönt

Skogså erbjuder en naturskön och rofylld miljö. Andan i byn beskrivs som trygg, ”alla känner alla”. Hela området runt sjön Skatamarkträsket präglas av ett rikt fågelliv, vilket gör platsen intressant för ornitologer. Trana och brun kärrhök hör till arter som häckar här.

Aktivt föreningsliv

I Skogså finns tre aktiva föreningar: en byaförening, en idrottsförening och en skoterförening. Byaföreningen ordnar event som Valborgsfirande, fika- och tacokvällar. Idrottsföreningen driver Skogså Aktivitetscenter som bland annat erbjuder uthyrning av lokaler för kurser, läger, konferenser och fester. Aktivitetscentret ombesörjer också elljusspår, gymnastikhall, bastu, dusch och skolkök. Idrottsföreningen anordnar varje vår två lopp: den nordiska skidtävlingen Skatamarksloppet (20 km) och den lokala Skatamarksjoggen (5 km). År 2019 röstades idrottsföreningen fram till Eldsjäl 2019 i kommunens hyllningskväll Närhetsliv. Året därpå tog fotbollslaget klivet upp till division 3.

Skogså friförskolaFörskola

Skogså Friförskola drivs sedan 2010 av Skogså Aktivitetscenter som tog över skolan när kommunen ville lägga ner. Förskolan erbjuder 32 förskole- respektive fritidsplatser.

Ateljé Blom

I Skogså finns flera konstutövare och hantverkare. I Ateljé Blom är fyra konstnärer verksamma inom måleri, smyckeskonst, skulptur, metall och stenslipning.

Vandrarhem

I Skogså skola finns möjlighet till övernattning i en sal med 20 armésängar (sängkläder ingår). Besökaren har tillgång till kök, dusch och bastu.

Historia

I slutet av 1800-talet fanns i byn ett vattendrivet sågverk, kvarn, mejeri och en herrgård. Tongivande verksamhet idag utgörs av Skogså Aktivitetscentrum som 2017 nominerades till Årets landsbygdsföretagare vid Näringslivsgalan. 

Senast uppdaterad: 2024-01-23