Avfall och återbruk
Avfall och återbruk
Samlad information kring återbruk, återvinning och avfall som kan vara bra att känna till för dig som boende i Bodens kommun. Här hittar du information om exempelvis förpackningsinsamling, sophämtning, sortering, slamtömning, matavfall och mycket mer.
När har jag tömning?
Fyll i din adress nedan för att se när vi tömmer ditt avfall eller brunn.
Kom ihåg att ställa kärlen med öppningen mot gatan och med ett mellanrum på minst en halvmeter.
Observera att veckan för slamtömning är preliminär och kan ske både före och efter inplanerad vecka.
Aktuellt
Hemsidan är under uppdatering, och nya sidor och ny information tillkommer kontinuerligt. På denna sida lägger vi upp det senaste gällande avfallshanteringen i Bodens kommun. Längst ner på denna sida hittar du bilagor gällande bland annat avfallstaxa, renhållningsföreskrifter, handbok för avfallsutrymmen, turlista för avfallshämtning och sorteringsguide.
- Tyvärr har fakturor skickats ut i slutet på september/början på oktober som redan är betalda. Vi håller på att undersöka varför dessa skickats ut och inte de nya. Ni kan bortse från de fakturorna som ni fått om ni redan har betalat dem.
Vi ber så mycket om ursäkt för besväret det kan orsaka er.
- Popup ÅVC 16.30-19.00:
- Onsdag 4 september i Unbyn vid Servicepunkten
- Onsdag 11 september i Sävast, Potatisvägen 14
- Onsdag 18 september vid Sveafältet, Drottninggatan 43
Har du saker i förrådet du inte längre använder? Lämna dem till Återbruksboden eller Fritidsbanken så att någon annan får glädje av dem. Du kan även avfall för återvinning, t ex farligt avfall, metall, elektronik m m.
- Mottagning av balplast 30 september-18 oktober, 08.00-15.00
Balplast, ensilageplast, lantbruksplast, ska återvinnas, och mellan 30 september och 18 oktober finns Kretslopp & Recycling i Sverige på plats på Brännkläppens Avfallsanläggning för att ta emot balplast kostnadsfritt.
Läs mer på SvepReturs hemsida.
- Krav på transparenta säckar på återvinningscentralen från och med hösten 2025
Under 2025 kommer krav på transparenta säckar införas. Det innebär att om du vill kunna slänga hela säcken med innehåll så måste det gå att se vad säcken innehåller. Kommer du med en icke transparent säck behöver du tömma den på plats på återvinningscentralen. Det kommer att börja gälla hösten 2025.
- Snart dags för däckbyte
Uttjänta däck ska lämnas till en däckverkstad som har avtal med Svensk Däckåtervinning, t ex någon av de stora kedjorna. Privatpersoner kan lämna upp till 8 däck utan kostnad. Om däcken är på fälg kan verkstaden ta ut en kostnad för att kränga av fälgen. Observera att däck INTE tas emot på återvinningscentralen.
- Ska du snart stänga fritidshuset för vintern?
Tänk på att dra in dina avfallskärl på fastigheten så att avfallsbilen inte råkar lyfta dina avfallskärl i onödan.
- Fritidshussäsong igång!
Fakturor för fritidshus skickas ut i slutet av maj. Alla fastigheter ska betala en grundavgift för renhållningen även om du inte har avfallshämtning. Denna avgift finansierar återvinningscentraler, hantering av farligt avfall, kundservice, information kring avfallsförebyggande åtgärder. Har du sålt ditt fritidshus under året ska detta anmälas in via E-tjänster för att lägga om abonnemanget på den nya ägaren.
Kom ihåg att endast ställa ut tunnorna enligt rätt tömningsintervall, står tunnorna ute och töms oftare än planerat så justeras abonnemanget efter faktisk tömningsfrekvens. Kom ihåg att efter avslutad säsong dra in tunnorna till fastigheten.
- Årets säsong för slamtömning är igång
Tänk på att meddela om er väg inte är farbar samt vidta de åtgärder som behövs för att brunnen ska kunna tömmas. Mer information hittar du under Tömning av enskilda avloppsanläggningar.
Röda dagar 2024
Röda dagar under maj månad får hushållen tömt enligt ordinarie turlista
OBS! Låt kärlen stå kvar tills det tömts.
Tömning av kärlen sker senast 3 dagar efter utställning.
Observera ordinarie tömning av kärlen kan ske på annan tid på dygnet än vad som normalt sker.
Tänk på att ställa kärlen minst 1 meter från häckar/buskar/brevlådor och liknande. Har ni flera kärl ställ dem med 0,5 meters mellanrum så tömningsarmen kan greppa kärlen.
Se till att avfallet är löst placerat i kärlet, annars finns risk att kärlet bara töms till hälften när det vänds upp och ner.