lossning på brännkläppens ÅVC.

ÅVC Brännkläppen Boden

Välkommen till Brännkläppens återvinningscentral i Boden. Här kan du lämna in bland annat gamla prylar för återbruk eller avfall som trä, plast, batterier, wellpapp, gips, glas, trädgårdsavfall, farligt avfall och förpackningar. Vi erbjuder utökade öppettider 06.00-22.00 måndag-lördag för dig som skaffar grönt kort.

Telefon: 070-626 44 67.

Öppettider

Måndag 7-19
Tisdag 7-15.30
Onsdag 7-15.30
Torsdag 7-19
Fredag

7-15.30

Lördag

Maj - sep öppet alla lördagar 9-13

Okt - april öppet sista lördagen i månaden 9-13

Söndag Stängt

 

Utökade öppettider med grönt kort

Nu ger vi dig större möjlighet att besöka återvinningscentralen på Brännkläppen på en tid som passar dig. Vi inför självservice ÅVC Brännkläppen – grönt kort vilket innebär att du efter genomgången webbutbildning och slutfört slutprov får tillgång till ÅVC Brännkläppen måndag-lördag 06.00-22.00. Läs mer här.

Avvikande öppettider

Om återvinningscentralen normalt skulle ha varit öppen så gäller dessa avvikande tider för ÅVC Brännkläppen.

Stänger 13.00:

5 jan - Trettondagsafton
28 mar - Skärtorsdag
30 apr - Valborgsmässoafton
8 maj
1 november - Allhelgonaafton

Stängt följande dagar 2024

29 mar - Långfredag
1 apr - Annandag påsk
1 maj
9 maj - Kristi himmelsfärdsdag
6 jun - Nationaldagen
21 jun - Midsommarafton
22 jun - Midsommardagen
24 dec - Julafton
25 dec - Juldagen
26 dec - Annandag jul
31 dec - Nyårsafton

Här lämnar du ditt sorterade avfall

 1. Deponi: ullisolering
 2. Konstruktionsmaterial: keramik, tegel, glas, porslin, PVC
 3. Metall
 4. Wellpapp
 5. Plastförpackningar
 6. Brännbart: ej hushållssopor som man har kärl till hemma
 7. Trä
 8. Impregnerat trä
 9. Lampor, lysrör
 10. Batterier
 11. Vitvaror: spis, tvättmaskin, diskmaskin, kyl, frys
 12. Elektronik
 13. Farligt avfall: kemikalier, lim, färg, sprayburkar
 14. Kabel
 15. Återbruk: allt som inte är trasigt kan lämnas här
 16. Betong
 17. Gips
 18. Sammansatt material: soffor, sängbottnar
 19. Tidningspapper
 20. Metallförpackningar
 21. Glas: färgat och ofärgat
 22. Asbest
 23. Latrin
 24. Trädgårdsavfall: löv, ris, träd
 25. Jord och sten
 26. Fönster: trasiga, hela till återbruket

Inför ditt ÅVC-besök

Återvinningscentralen är öppen för medborgare och företag i kommunen. Privatpersoner lämnar det mesta kostnadsfritt (undantag se nedan) eftersom de redan betalat i och med grundavgiften knuten till sin avfallshämtning. Företag ska betala enligt fastställd taxa. 

​På återvinningscentralen lämnas det avfall som inte är tillåtet att lämna i avfallskärlen vid bostaden eller som är så stort att det inte ryms i det egna avfallskärlet. Privatpersoner lämnar avfallet gratis om det ryms i personbil eller på mindre släp. Ta med egen bärhjälp eftersom vår personal av arbetsmiljöskäl inte alltid kan vara behjälpliga. På återvinningscentralen träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med frågor om avfall, återvinning och återbruk under ordinarie öppettider.

Separat väg till ris- och trädgårdsavfall

En separat väg leder in till ris- och trädgårdsavfallet. Detta är för att förbättra säkerhet och trafikflöde och minska trafiken över avfallsrampen när det är som flest besökare vid ÅVC.

I första hand återbruk på ÅVC

Tänk i första hand återbruk för mesta möjliga du kommer med. Visste du att den största mängden avfall en produkt orsakar är det osynliga avfallet, det vill säga det som uppstår vid tillverkningen. Visste du att en borrmaskin ger upphov till 51 kilo avfall, ett par byxor till 25 kilo, en laptop 1 200 kilo och en mobiltelefon 86 kilo? När du lämnar fungerande prylar du inte vill ha kvar till återbruk kan det fylla någon annans behov som då kan köpa återbrukat istället för nytt och du räddar världen från ytterligare avfall.

En container för avlämning av återbruk finns placerad vid Återbrukstältet, efter rampen. Har du fritidsartiklar du vill överlämna till Fritidsbanken så finns ett uppmärkt kärl för det. Det som lämnas in hämtas av Återvinningsmarknaden i Boden som sedan säljer det i sin butik. Tips: placera användbara saker längst in i bilen eller på släpet när du packar.

Om du är osäker på om dina möbler och saker kan återbrukas kan du kontakta personalen som hjälper och svarar på frågor.  Du kan även lämna pant på ÅVC och intäkten skänker vi till Barncancerfonden.

Sortera avfallet efter material och flöde vid ÅVC

Allt avfall ska sorteras efter den typ av material det är. Ett tips är att packa bilen i samma ordning som containrarna står, så går det lättare att packa ur. Värna särskilt om det som kan återanvändas. 

OBS! Dina vanliga hushållssopor lägger du i avfallskärl vid bostaden. Inga hushållssopor får lämnas vid ÅVC.

Farligt avfall

Farligt avfall lämnas i tillsluten behållare och märks med innehåll. 

Företagsavgift återvinningscentral

Företag och verksamhetsutövare som lämnar avfall på ÅVC ska betala en behandlingsavgift för sitt verksamhetsavfall. Avgiften gäller företag som transporterar verksamhetsavfall med personbil, släp eller med lätt lastbil till någon av återvinningscentralerna Boden, Gunnarsbyn eller Harads.

Automatisk företagsfakturering ÅVC

Alla företag är välkomna att besöka ÅVC, men till skillnad från privatpersoner som betalar för besöken via avfallstaxan, ska företag betala per besök. För nuvarande är avgiften per besök för företag 350 kr exklusive moms.

I dag ska företagen vid varje besökstillfälle innan lossning ta kontakt med personalen på rampen för att manuellt skriva ett faktureringsunderlag och företaget faktureras sedan månadsvis. 
Den hanteringen kommer att automatiseras framöver och det innebär då att företagens besök kommer att registreras automatiskt med hjälp av kamerasensorer som skannar av registreringsnumret på det företagsregistrerade fordonet utan datalagring, och i slutet av månaden skickas sedan fakturan ut automatiskt. Startdatum för den automatiska företagsfaktureringen är inte fastställd.

Så här går det till på återvinningscentralen

När ett fordon kommer till återvinningscentralen skannar kamerasensorer registreringsnumret på bilen och skanningen görs helt utan datalagring så inget sparande sker. Registreringsnumret stäms av mot fordonsregistret och för de bilar som är registrerade som företagsbilar kommer en faktura att skickas automatiskt, 350 kronor exklusive moms per besök. Ekipaget får väga max 3.5 ton, och ekipage över 3,5 ton hänvisas till Brännkläppens avfallsanläggning.

En del avfall är kostnadsfritt att lämna även för företag, och här ingår elektronikskrot, wellpapp, vitvaror samt plast- och pappersförpackningar. Det innebär att INNAN denna typ av avfall kastas måste kontakt tas med vår personal på återvinningscentralen för att det inte ska ske någon debitering.

Den automatiska betallösningen som kommer att införas på återvinningscentralen på Brännkläppen gäller endast företag som lämnar avfall, privatpersoner berörs alltså inte. Men skulle företagsregistrerade tjänstebilar användas för privat bruk måste personalen på återvinningscentralen kontaktas INNAN lossning. Personalen gör då en okulär bedömning om avfallet är av privat karaktär, och om så är fallet kommer inte automatisk faktura går ut för det besöket.

Senast uppdaterad: 2024-05-28