Matavfall

En ny lag på utsortering av matavfall från 1 januari 2024.

Lagkrav på att sortera matavfall

Matavfall ska sorteras ut och läggas i väl ihopknutna majspåsar i avfallskärl för matavfall.  De hushåll som istället vill hemkompostera måste söka tillstånd från Miljö- och byggnämnden.  Majspåsarna delas ut två rullar per hushåll och dessa rullar räcker ett år. Rätt använda är majspåsarna mycket hållbara och man ska inte behöva använda dubbla påsar. För bästa hållbarhet på majspåsarna bör du använda en luftig matavfallsbehållare så att påsen hålls torr på utsidan.
Eftersom syftet med påsarna är att de ska brytas ner med tiden så försämras hållbarheten med tiden. Har du påsar som spricker sönder så beror det på att du har gamla påsar liggandes hemma.  

Hämtning av matavfall

För att sopbilen ska kunna tömma matavfallskärlet måste avfallspåsarna ligga lösa i kärlet.

Under den kalla årstiden

Om du lägger ut rumsvarma påsar med matavfall är risken stor att de fryser fast i avfallskärlet. Kärlet blir då för tungt och riskerar lossna från sopbilens lyftarm så att hela kärlet ramlar ner i sopbilen. Du som fastighetsägare ansvarar för att matavfallspåsarna ligger lösa, har de redan fastnat behöver du se till att få lös dem på något vis. 
Tips för att minska risken är att styckfrysa påsarna i en plasthink med lock utomhus under vintern alternativt lägga en tom äggkartong eller en gammal dagstidning i botten på avfallskärlet. Dubbla majspåsar hjälper inte. 

Bor du i lägenhet

Har ni samma lagkrav att sortera ut matavfallet från hushållsavfallet.

Majspåsar delas ut en gång om året till fastighetsägaren, har du slut majspåsar kontakta din fastighetsägare.

Knyt ihop majspåsen och lägg den i matavfallskärlet som din fastighetsägare tillhandahåller.

Senast uppdaterad: 2024-04-19