Närbild på en katt och en hund.

Hund och klatt

Att ha sällskapsdjur är för många människor till både nytta och nöje. Du och ditt sällskapsdjur är säkert de bästa vänner och du försöker ta hand om det på bästa sätt. Men att ha djur innebär en hel del ansvar och hänsynstagande.

I djurskyddslagen ges bestämmelser om hur djur ska skötas för att försäkra att de mår bra.

Länsstyrelsens Servicetelefon för djurskyddsfrågor, ring 010-22 55 499.

Ditt ansvar som hund- och kattägare

Du är skyldig att sköta ditt husdjur så att inte andra människor störs av exempelvis hundskall. Lämna inte hunden ensam i lägenheten eller i en hundgård om du inte är absolut säker på att den inte ylar eller skäller.

Hundägare har enligt lag ett så kallat strikt ansvar för hunden. Det innebär att du som hundägare är ersättningsskyldig för allt som din hund orsakar, oavsett om du är vållande eller inte. Respektera att det finns människor som är rädda för, eller inte tål, hundar. 

När det gäller katter så finns det ingen lag som förbjuder folk att släppa ut sin katt. Katter har egen fri vilja som ibland kan orsaka bekymmer för andra, om du besväras av katter är det din sak att freda din tomt, naturligtvis utan att skada katterna.

Plocka upp efter din hund

Du glömmer väl inte att plocka upp efter din hund? För allas trevnad och för våra parkarbetares arbetsmiljö är det viktigt att du plockar upp efter din hund.

Utdrag ur 18 § i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Bodens kommun: "Föroreningar efter hundar ska plockas upp på alla offentliga platser inom kommunens tätorter, samt inom alla områden som kommunen enligt 3 § jämställt med offentlig plats och alla med skyltar utmärkta gång-, cykel- och mopedvägar."

På kartan i fil längst ner på sidan kan du se var du kan kasta påsen efter du plockat upp efter din hund.

Ladda ner dokument
Karta över hundtoaletter
Senast uppdaterad: 2024-06-05