Vi som jobbar på Rödbergsfortet

På Rödbergsfortet arbetar 15 guider med gedigen kunskap i Bodens fästning, både i ur det en gång såg ut men också i hur fästningen står i relation till det Försvarsmakten som är aktivt i Boden idag. Utöver våra guider så arbetar även andra personer med allt från städ, marknadsföring, verksamhetsutveckling, servering och planering.

Anders Holmström - Guide - Rödbergsfortet


Anders Holmström är pensionerad artilleriofficer som föddes 1951. Anders har arbetat på fortet sedan 2009 och tycker det är roligt att träffa människor i olika åldrar med varierande bakgrund. Han tycker att det är stimulerande i och med att intresset för fortet håller i sig och drömgästen är en intresserad barnfamilj som gärna ställer frågor.
 

Anders Möller - Guide - Rödbergsfortet
Anders Möller
 
Auli Harjula - Guide - Rödbergsfortet
Auli Harjula har alltid ett skratt nära till hands och är inte rädd för att rycka in där det behövs. Vi brukar skämtsamt kalla henne för husmor och hon har funnits med på Rödbergsfortet i hela 9 år. Det bästa med jobbet är gästerna och fortet såklart. Auli beskriver att hon känner lycka bara av att åka upp för backen. Någon drömgäst har hon inte direkt utan säger att hon uppskattar alla besökare.
 
Bernt Wikström - Guide - Rödbergsfortet
Bernt Wikström som har arbetat på fortet sedan 2007. Bernt har koll på det mesta och är ofta uppmärksam när något behöver åtgärdas i eller runt om fortet. Bernt tycker att det bästa med jobbet är att få träffa alla vetgiriga besökare. Bernts drömgäst i fortet är Kamala Harris.
 
Hans Karlgren - Guide - Rödbergsfortet
Hans Karlgren, yrkesofficer sedan - 71, nu pensionär. Hans har varit hos oss sedan 2004 och tycker att det bästa med jobbet som guide är alla de människor som han träffar. Hans drömgäst på fortet är någon som sett allt, men inte Rödbergsfortet.
 
Ida Wärefors - guide - Rödbergsfortet


Ida Wärefors är en 22-årig tjej som jobbar extra på fortet, övrig tid studerar hon till lärare. Ida jobbar främst i markan men har även gjort en stor insats med barnaktiviteterna som vi anordnar.  Ida har funnits på fortet sedan sommaren 2021 och tycker att det bästa med jobbet är hennes trevliga kollegor. Hennes drömgäst är en kunglighet.

Mats Drugge - Guide - Rödbergsfortet


Mats Drugge är en 70-årig före detta artillerikapten som varit verksam på regementet A8. Han har arbetat på Rödbergsfortet i 12 år och gillar även han att arbetet som guide leder till många möten, där Bodens fästning är det gemensamma intresset. Han gillar att få berätta om historien och hur utvecklingen av Sverige och Boden har sett ut, gärna med en gnutta humor i mixen. Mats har ingen speciell drömgäst utan tycker att alla är intressanta på sitt sätt.

Mats Johansson - Guide - Rödbergsfortet
Mats Johansson är en nybliven pensionär som har ett förflutet som yrkesofficer inom artilleriet. Mats är en av de som varit med sedan Rödbergsfortet öppnade upp som besöksmål, då i form av grundare. Enligt mats är det bästa med jobbet som guide att få visa och berätta om historien runt fästningen.
 
Peo Planting - Guide - Rödbergsfortet
P-O Planting har arbetat som guide hos oss sedan 2003. Även P-O har ett förflutet inom Försvarsmakten. Det bästa med jobbet är den sociala delen och de människor man träffar från hela Sverige. P-O's drömgäst är en blandad besöksgrupp som gärna får innehålla barn.
 
Roger Norin - Guide - Rödbergsfortet


Roger Norin är 65 år och en av våra yngre guider. Roger började guida 2017 och tycker att det bästa med arbetet som guide är att han träffar så många trevliga människor. Roger har ingen speciell drömgäst men ser gärna att det är en blandad grupp med olika åldrar och bakgrunder.

Rolf Selberg - Guide - Rödbergsfortet
Rolf Selberg
 
Åke Wasikkaoja - Guide - Rödbergsfortet


Här har ni Åke Wasikkaoja, ännu en av våra glada pensionärer som tidigare arbetat som major. Åke har en bakgrund inom olika delar av Försvarsmakten och har arbetat både som infanterist och artillerist. Hos oss har Åke funnits med sedan 2013 och det bästa med jobbet tycker han är att träffa så många trevliga människor från när och fjärran. Åke har ingen speciell drömgäst utan säger att han trivs att visa fortet och berätta dess historia för alla som vill lyssna.

 

Senast uppdaterad: 2024-01-22