Senast uppdaterad: 04/21/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Säker hantering av brasor och fyrverkerier


04/20/2015

Du behöver inte ringa räddningstjänsten och anmäla din majbrasa. Av tradition eldar vi och skjuter fyrverkerier på Valborg. Trevliga och mysiga aktiviteter - men var uppmärksam på riskerna för person- och materielskador. Tänk också på att det är reglerna för fyrverkerier i centralorten.

Valborgsbrasan                                                    

Du som anordnar en majbrasa är även ansvarig att nedanstående punkter följs:

  • Valborgsbrasan måste placeras så att den inte antänder annan vegetation eller byggnader.
  • Blött gräs och liknande runt omkring elden torkar upp snabbt även på kvällen på grund av strålningsvärmen från elden. Därför bör man ta bort allt brännbart på ett avstånd av åtminstone 15 meter från brasans kant. Majbrasa
  • Tänk på risken för flygbränder, det vill säga att gnistor som följer med röken faller ner långt bort och tänder eld på brännbart material.
  • Olämpligt innehåll i brasan eller allt för stor brasa kan ge gnistregn och orsaka andra bränder.
  • Valborgsbrasor bör endast innehålla torrt ris och kvistar.
  • Trädgårdsavfall, löv eller annat brännbart som pappkartonger, plaster/gummi eller skräp/avfall är olämpligt att elda beroende på risken för flygbränder och otrevlig och farlig rök.
  • Beredskap måste finnas för att upptäcka och släcka flygbränder under röken.
  • Gräs eller annat brännbart material bör tas bort runt brasan och tillgång till brandredskap/vatten bör finnas.
  • Lämna ej elden utan tillsyn. Släck den helt när du inte vill bevaka den längre. Ett enkelt sätt att släcka en falnande brasa kan vara att kratta isär glöden och vattna rikligt.                    

Fyrverkeri


Den som köper och hanterar fyrverkeripjäser ska vara minst 18 år. Felaktig hantering kan leda till allvarliga personskador. Avfyrandet av fyrverkeripjäser är en av de vanligaste orsakerna till bränder utomhus på Valborgsmässoafton. Tänk därför på att skjuta ditt fyrverkeri på lämplig plats så att du förhindrar olyckor. Vid torrt väder är risken för gräsbränder stor. Exempel på olämpliga ställen är ytor med torrt gräs eller annan brännbar vegetation, upplag med brännbart material samt intill byggnader. Så kallade smällare, det vill säga fyrverkeripjäser med knall som huvudsaklig effekt, är förbjudna sedan flera år.

Förbjudet att använda fyrverkerier i centrala Boden

Bodens kommun har infört en regel i de lokala ordningsföreskrifterna om pyrotekniska varor (fyrverkerier). 

Vad betyder den regeln?

Den betyder att det är förbjudet att använda fyrverkerier utan tillstånd från polisen inom centrala Boden, Erikslund och Fagernäs. 

Regeln gäller inte på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton fram till klockan 03 följande dag. Den nya regeln förändrar alltså inte vad som gäller själva nyårsfyrverkerierna. Däremot krävs det tillstånd för att använda fyrverkerier dagarna före och efter nyår.

Om du har frågor eller funderingar kontakta räddningstjänsten på telefon 0921-623 23.

Tillbaka

Länkar


Genvägen