Senast uppdaterad: 11/16/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]
Länk till anslagstavlan

”Jag blir jätteglad på min arbetsplats”


11/23/2015

- Jag tycker om att hjälpa andra och ta hand om de äldre. Jag blir jätteglad på min arbetsplats, säger Abdalla Seid, som är en av vår kommuns nya krafter inom äldreomsorgen.


Abdalla Seid menar att språket är nyckeln till allt. Foto: Mats Engfors

Abdalla Seid är 22 år och studerar efter mindre än två år i Sverige till undersköterska på sitt nya språk.  Parallellt med studierna arbetar han extra inom äldreomsorgen i Bodens kommun. Han talar fem språk och insåg snabbt när han kom till Sverige att språket är nyckeln till allt. Vid Boden Bilds besök har han praktik på äldreboendet Midgårdarna.

- Jag hjälper de boende med allt, servera frukost, lunch och middag, duscha, ibland är det friskvård med promenader. På Erikslunden där jag jobbade i somras hade jag också delegation på att ge medicin, berättar han.

Siktar på sjuksköterska
Abdalla kom hit ensam från Eritra.

- Jag ville kämpa för att snabbt lära mig språket och få kontakt med folket, och för att få det måste jag få arbete, säger en beslutsam Abdalla Seid.

Från sitt tidigare hemland ser han det som en självklarhet att den yngre generationen tar hand som sina äldre. Steget till vårdyrket kändes därför naturligt när han fick möjlighet att delta i ett projekt för språkpraktik på Erikslunds äldreboende.

- Så fort jag fick uppehållstillstånd gick jag till kommunen och sa att jag vill arbeta. Min bror bor i Stockholm och jag hade ju kunnat flytta dit, men jag vill inte det. Hamnar jag där är det svårare att få jobb och att lära sig språket tänkte jag.

Under några månader fick han praktisera både språket och yrket inom äldreomsorg på Erikslundens äldreboende. Därefter fick han sommarvikariat där.

- Jag trivdes jättebra och kände att jag vill jobba inom vården. Så nu läser jag till undersköterska. Sen vill jag gärna studera vidare till sjuksköterska.

”Här vill jag stanna”
Abdalla kunde tack vare sitt nya arbete och viljan att snabbt komma in i det svenska samhället flytta ifrån boendet som han delade med flera unga ensamkommande killar, skaffa egen lägenhet och ett nytt liv i Boden. Han vill också tacka alla som har hjälpt och stöttat honom

En av hans nya vänner i Boden blev Ahmed Mahamud från Somalia, som också kom hit ensam. De är nu även studiekamrater på vårdutbildningen. Ahmed delar Abdallas övertygelse av vikten att snabbt lära sig språket och komma i arbete.

- Ju mer jag jobbar desto lättare lär jag mig språket. Det är tufft att studera på svenska men det går om man vill. Jag tycker om att jobba med vården, att hjälpa de som behöver hjälp. Jag vill ha ett jobb och skapa mig ett liv. Jag trivs absolut 100 procent här i Boden. Det är en lugn stad, ingen rasism och jag har aldrig haft problem här. Här vill jag stanna, säger Ahmed Mahamud.


"Jag trivs 100 procent i Boden", säger Ahmed Mahamud. Foto: Mats Engfors

Text: Anna Bergström
Tillbaka

Bodens kommun tipsarE-tjänster inom Bodens kommun
Lämna en synpunkt till Bodens kommun
UpplevBoden.nu
Protokoll från Bodens kommun

Genvägen