Senast uppdaterad: 12/29/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]
Länk till anslagstavlan

Har du tänkt fira nyår med fyrverkerier?


12/29/2015

Snart är det nyår och många firar genom att anordna fyrverkerier. Det är vackert och till glädje för många. Men tänk också på att det finns både människor och djur som kan störas av fyrverkerierna. Här finns information om vad du bör tänka på.

Det finns regler om fyrverkerier både i Ordningslagen (1993:1617) och i kommunens lokala ordningsföreskrifter. Om du anordnar fyrverkerier är du skyldig att följa bestämmelserna.

OrdningslagenÖppnas i nytt fönster gäller alltid och säger bland annat att 
Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av Polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom (3 kapitlet, 7 §)

I de lokala ordningsföreskrifternaÖppnas i nytt fönster sägs bland annat att 
Utöver den tillståndplikt som följer av 3 kap 7 § ordningslagen gäller att tillstånd alltid krävs från polismyndigheten inom delar av centrala Boden, utom påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt därpå följande dag fram till klockan 03.00.

Vad betyder det? Jo:

Du ska alltid söka tillstånd från Polismyndigheten för att anordna fyrverkerier om det finns risk för skada eller beaktansvärd olägenhet för person eller egendom. Det gäller alla dagar på året.

Även om det inte finns risk för olägenhet ska du söka polistillstånd om du ordnar fyrverkeri inom centrala Boden (se karta här)Öppnas i nytt fönster. Inom området måste du alltså ha tillstånd även för enstaka fyrverkeripjäser. Undantag från detta gäller nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton (och fram till 03.00 följande dag).

Du har ansvar för ditt fyrverkeri. Tänk på hur du placerar och riktar raketerna. Finns det risk för krossade fönster? Kan raketer fastna i och tända eld på buskar? Kan raketer välta och avfyras in bland människor eller djur? Kan nedfall skada lack på bilar?

Tänk även på att iaktta försiktighet innan du närmar dig fyrverkeripjäser som av någon anledning inte fungerat som avsett. Se tips för säkrare fyrverkerier härÖppnas i nytt fönster

Ytterligare kommunal information finns härÖppnas i nytt fönster

Tillbaka

Bodens kommun tipsarUpplevBoden.nu
E-tjänster inom Bodens kommun
Protokoll från Bodens kommun
Lämna en synpunkt till Bodens kommun

Genvägen