Senast uppdaterad: 01/16/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Hållbara affärsidéer och studentkontakter på näringslivsdagen


01/16/2015

Hållbarhet stod i fokus på 2015 års första näringslivsdag i Boden. 20 olika affärsidéer med Boden- och hållbarhetstema presenterades av 100 studenter från LTU. Nya kontakter knöts också mellan studenterna och Bodens näringsliv inför kommande exjobb.

Glada vinnare av 5000 kronor var studenterna Noor Aldoori, Sanna Kuula, Emma Videkull, Niclas Bellmyr, Christopher Olsson och Anna-Leena Larsson.

Under dagen medverkade 100 blivande civilekonomer från Luleå tekniska universitet för att med 20 nyskapande affärsplaner tävla om bästa affärsidé med hållbarhetstema. Studenterna har i ett samarbete mellan Bodens kommun och LTU arbetat med Boden som utgångspunkt i sin integrationskurs i företagsekonomi. En stor bredd av affärsplaner presenterades som rena företagskoncept, projekt eller kommunala grepp kring ökad hållbarhet.

De fem affärsidéer som gick till final var:

Träboden AB – tillverkning av handbyggda sänggavlar av återvunnet material till miljö- och stilmedvetna konsumenter. Varje unik sänggavel ska ha namn med koppling till den plats som materialet kommer från.

Ett grönare Boden – kilopris på sopor motiverar kommunmedborgarna att sortera mera, de som redan gör det tjänar även på det ekonomiskt och kommunen får bättre sorterat avfall. ”Det som görs ordentligt från början behöver sällan göras igen”.

Eco Sort – källsorteringskärl med fyrfackslösning redan hemma vid husknuten. Företaget hämtar materialet på uppdrag av kommunen och satsningen är inledningsvis frivillig för kommuninvånarna.

Student-by i Boden – ett nybyggt energieffektivt passivhus med plats för 100 studenter centralt i Boden skapar tillväxt, får fler studenter att flytta hit och kanske stanna här samt konsumera här under sin studenttid.

VINNARE: Algebra- mikroodling av alger i växthusdammar som göds med avloppsvatten och värms med spillvärme från serverhallar. Algerna skördas och uppgraderas till biogas. Man kan också pressa biooljor och röta resterna av det till biogas.

Motivering till det vinnande förslaget var att de såg stor potential i en outnyttjad resurs och omvandlade den till en klimatsmart satsning.

Drakarna i Draknästet var Jeanette Nilsson, Bodens kommun, Lisa Brafnäs, LTU business, Jimmy Vikström, Handelsbanken och Sari Roininen, Länsstyrelsen. Soffdebatten leddes av Thomas Fägerman och panelen bestod av Ingela Lekfalk, Företagarna Norrbotten, Inge Andersson, kommunalråd, Dennis Wikstén, Wiksténs fastigheter, Jonas Johansson, BodenTurism och Håkan Stenmark, LRF företagsutveckling. Under dagen talade även Hanna Landström, Formsmedjan, om att sälja hållbarhet genom strategisk kommunikation .

ANNA BERGSTRÖM

Bilder från arrangemanget finns på Näringslivsnytt på Facebook.��ppnas i nytt f��nster

X

XX

Tillbaka

Genvägen