Senast uppdaterad: 01/17/2014
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Tryggt att larma i Bodens kommun


01/17/2014

Dagens trygghetslarm fungerar bra i Bodens kommun men teknikutvecklingen kräver nya lösningar för att säkra ett tryggt boende.

TV-programmet Uppdrag granskning har visat Sveriges kommuner står inför en stor utmaning när dagens trygghetslarm måste bytas ut på grund av teknikutveckling inom telefoniområdet.

Socialnämnden har beslutat om att införa nya larm i äldreboenden och de installeras under 2014. För de bodensare som bor hemma och har trygg­hetslarm pågår planeringen med införandet av nya trygghetslarm. Här följer kommunen de råd och riktlinjer om tekniken som Sveriges kommuner och landsting och andra sakkunniga inom området har upprättat.

Bodens kommun är väl rustat för teknikskiftet då kommunen tidigt satsat på modern fiberkabel även ut till byarna, något som nu ger goda förutsättningar inför bytet av larmsystem.

- Dagens trygghetslarm fungerar bra, säger socialchef Catharina Liljeholm, det är ett enkelt och robust system. Men nu krävs det ett annat system, därför känns det bra att vi i Bodens kommun ligger i fas med teknikutvecklingen.

För Bodens kommun har en del problem uppstått när den gamla koppar­tråden byts ut i en del byar och ersatts av ny teknik. Men genom tidig information från nätägaren har kommunen smidigt kunnat byta till moderna GSM-larm hos de brukare som är berörda.

Tillbaka

Länkar


Genvägen