Senast uppdaterad: 03/08/2016
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]
Länk till anslagstavlan

Boden går in i en ny etableringsfas


03/08/2016

Boden kommun har tecknat ett avtal med Nåiden Bygg om framtida byggande i kvarteret Enen. Avtalet gäller både byggnader och parkeringsplatser. En planerad byggnad är ett trygghetsboende som det finns ett starkt behov av.

På 90-talet revs byggnader i Boden, då fanns det ett bostadsöverskott. Idag är det ett annat läge med en ökad befolkning som medför bostadsbrist.

- Vi är mycket glada från kommunens sida att kunna teckna det här avtalet, säger Inge Andersson, kommunstyrelsens ordförande. Det blir en bygg-boom i Boden.

Trygghetsboende i stan

Planen är att bygga ett trygghetsboende i centrala Boden. Lägenheterna ska ligga på 55-57 kvm i storlek och i nuläget bestå av mestadels 2:or, men det ska föras ett resonemang runt storleken på bostäderna efter hur behovet ser ut.

- Det är roligt att vara byggare i Boden nu när det händer så mycket, säger Jens Fredriksson på Nåiden Bygg.

En växande småstad

Det finns en bred efterfrågan på bostäder i Boden från både äldre och yngre. I och med byggnationen av nya bostäder hoppas man kunna tillfredställa behovet av bostäder och göra Boden till en än mer attraktiv bostadsort.

-  Vi täcker in alla bra, allt från yngre till äldre målgrupper, säger Catarina Ask, kommunstyrelsen biträdande ordförande.

En vision är att kunna locka universitetsstudenter att bo i Boden när det studerar på Luleå Tekniska Universitet. Det finns bra förbindelser mellan Boden och Luleå i form av bussar och tåg.

- Med tanke på bostadsbristen i Luleå så finns det en bra möjlighet att erbjuda små lägenheter till rimliga priser till studenter, säger Kenneth Backgård, kommunstyrelsen biträdande ordförande.

Lämnar det gamla och går in i en ny fas

För de nya byggnationerna krävs noga utredningar om buller och skuggstudier. Nåiden Bygg ska ta fram ett förslag på hur bebyggelsen ska se ut. En detaljplan ska tas fram för att bland annat ska se över höjden på huset.

- Tänk att bygga ett trygghetsboende på 12våningar med gemensamhetslokal högst upp istället för längst ner, säger Inge Andersson.

Med det nya byggnationerna kommer Boden gå från det gamla och in i det nya. Det är en viktig del i kommunens utveckling.

- Det finns många anledningar till att bo i Boden, säger Inge Andersson.

Tillbaka

Bodens kommun tipsarUpplevBoden.nu
Lämna en synpunkt till Bodens kommun
E-tjänster inom Bodens kommun
Protokoll från Bodens kommun

Genvägen