Senast uppdaterad: 10/29/2014
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]
Länk till anslagstavlan

Välkommen till Regnbågsdagen 2014 i Boden


10/27/2014

Regnbågsdagen 14/11 kommer att belysa olika hbtq-frågor ur ett identitetsperspektiv och vi garanterar er en fördjupad kompetens och tips på hur man arbetar vidare inom ramen för mångfald efter dagens slut. Föreläsare är bland andra Gudrun Schyman och RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.


Mer information och formulär för anmälan hittar du på www.regnbagsdagen.se


PROGRAM REGNBÅGSDAGEN 14 NOVEMBER 

08.00-08.30 Välkomstmingel

08.30-08.45 Pernilla Hammargren hälsar välkommen
Dagens moderator är Pernilla Hammargren, komiker som driver den feministiska humorklubben Stand Up Yours (tillsammans med Amanda Lindholm) på Södra Teatern i Stockholm. Under 2014 har hon uppträtt på flera pridefestivaler med humorshowen Pride Comedy tillsammans med Moa Svan, bland annat på Luleå Pride 2014. Pernilla har medverkat i Lunds Comedy Festival, SM i Ordvitsar, hörts i P3:s Humorhimlen och uppträder på standupklubbar i landet. Pernilla Hammargren kommer att skämta och prata kring identitet, sitt egna regnbågsfamiljeliv, politik, jämlikhet och feminism.

08.45-09.45 Sophie Gunnarsson och Malte Sundberg - RFSL - Grundkurs i hbtq och normer
Vi inleder Regnbågsdagen med en grundkurs i begrepp, normer, normkritik och normsamverkan. Malte och Sophie pratar om vad hbtq står för, berättar kort om RFSL:s arbete i Sverige och i Norrbotten och om det nya samarbetet mellan RFSL och Boden. Det blir även en genomgång av normer, normkritik och normsamverkan.

09.45-10.15 Fika
Vi bjuder alla föranmälda personer på en smörgås samt te/kaffe.

10.30-11.30 Malte Sundberg - RFSL
Du får grunderna i de olika transbegreppen och exempel på vad det kan innebära att leva som transperson i Sverige idag. Vilka föreställningar finns om kön och hur påverkar de synen på transpersoner? Skiljer sig transpersoners livsvillkor från övriga befolkningen och i så fall hur och varför? Utifrån olika studier ges exempel på upplevelser av såväl positivt som negativt bemötande från arbetsplatser, skola, i mötet med sjukvården osv. Passet avslutas med konkreta tips på hur du som yrkesverksam kan motverka diskriminering och kränkningar av transpersoner.

11.30-12.15 Lunch och mingel
Vi bjuder alla föranmälda personer på en enklare lunchwrap. Under lunchen har du chansen att mingla och träffa och samtala med andra Regnbågsdagsdeltagare.

12.15-12.30 Pernilla Hammargren hälsar välkommen tillbaks

12.30-14.00 Gudrun Schyman - feminist och entreprenör. Feminismen – en kärleksaffär?!
Har du tänkt på hur kärlek och politik hör ihop? Inte det. Nej det är kanske inte så konstigt eftersom politiker och partier sällan talar om det. Men om man tänker efter så är kärleken faktiskt en central politisk fråga. Det finns nämligen massor av saker som behöver ändras för att kärleken ska kunna blomma, obehindrat. Förutfattade meningar om hur vi ska vara, stereotypa könsroller och bestämda maktmönster låser in och begränsar kärleken. Men kärlek kan bara finnas i frihet. Därför måste vi förändra.

14.00-14.20 Fika och Immunförsvaret
Vi bjuder alla föranmälda personer på kaka och kaffe/te. Under tiden blir det musikunderhållning från gruppen Immunförsvaret. Immunförsvaret kretsar kring David Björkén och Oskar Dahlberg, som sedan i slutet av nittonhundratalet har jobbat på att skriva svängiga låtar med fina melodier och meningsfulla texter. Efter åtskilliga års experimenterande med allsköns instrument, spridda influenser och främmande språk, är de nu i full färd med att spela in sin svenska debutskiva ”30 års Arbete”. Sedan en dryg månad tillbaka finns videon ”Alla mot Alla” till allmän beskådan på youtube, och inom kort släpps nästa singel ”Melankoli”. David Björkén och Oskar Dahlberg kommer ursprungligen från Norrbotten men är nu bosatta i Stockholm.

14.30-15.30 Ulrika Westerlund - förbundsordförande RFSL. Fördjupning inom asyl och HIV/STI 
RFSL:s förbundsordförande föreläser om vad som borde ändras i den svenska lagstiftningen och tillämpningen av denna på asylområdet. Asylfrågorna är en av RFSL:s högst prioriterade områden. Migrationsverket och migrationsdomstolarnas praxis i asylärenden då skyddsskäl på grund av sexuell läggning eller könsidentitet åberopas måste börja överensstämma bättre med gällande lagstiftning. Dessutom blir det en inblick i RFSL:s hiv-preventiva arbete.

15.30-16.15 Ett samtal om framtiden med representanter från RFSL, Bodens kommun, Bodens företagare och den ideella sektorn.

Avsändare till denna dag är RFSL Luleå och norra Norrbottens län i samverkan med Bodens kommun. Mer information och formulär för anmälan hittar du på www.regnbagsdagen.se

Tillbaka

Bodens kommun tipsarE-tjänster inom Bodens kommun
Protokoll från Bodens kommun
Lämna en synpunkt till Bodens kommun
UpplevBoden.nu

Genvägen