Senast uppdaterad: 07/22/2016
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]
Länk till anslagstavlan

Algblomning i våra sjöar


07/22/2016

Under varma, stilla och soliga dagar är det större risk för algblomning. Algerna kan vara giftiga och därför bör både människor och djur undvika att bada under tiden som algblomningen pågår.

När växtplankton, mikroskopiskt små alger, förekommer i stor mängd kallar vi det algblomning. Algblomning går lättast att känna igen som en hinna på vattenytan, ofta i en stark grön färg. Vid lättare algförekomst kan det synas gröna klumpar i varierande storlekar som flyter kring vattenytan, alternativt syns det som en grumling av vattnet.

Algerna kan vara giftiga och därför bör du undvika att bada under tiden som algblomningen pågår. Särskild försiktighet bör tas för barn och husdjur som bör hållas under uppsikt och ifrån strandkanten vid tecken på algblomning. 

Under varma, stilla och soliga dagar är det större risk för algblomning. Alger är säsongsbetonade och väderkänsliga och kan därför ligga kvar från några minuter upp till flera veckor beroende på vädret. Blåsigt väder får oftast blomningarna att brytas upp och försvinna.​

Samhällsbyggnadskontoret tar vattenprover vid de kommunala strandbaden ett antal gånger per säsong. Resultaten av provtagningen finns på Badplatsen.��ppnas i nytt f��nster

 

Tillbaka

Bodens kommun tipsarProtokoll från Bodens kommun
UpplevBoden.nu
Lämna en synpunkt till Bodens kommun
E-tjänster inom Bodens kommun

Genvägen