Senast uppdaterad: 11/16/2015
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]
Länk till anslagstavlan

Gode män sökes - "Våga öppna upp"


11/16/2015

Annica Theander i Boden är god man för sex ensamkommande flyktingbarn. - Det är inget sju-fyra-jobb. Jag ska agera som om det var mina egna barn i alla frågor som rör skola, fritids, sjukvård, tandläkare med mera. Men det ger massor tillbaka, berättar hon.


"Våga öppna upp" är Annica Theanders budskap till bodensarna. Foto: Mats Engfors

På Annica Theanders dörr står en lång lista med namn. För tillfället bor ett av barnen som hon är god man för hemma hos henne, efter att boendet för ensamkommande flyktingbarn i Boden brann. Men det är en tillfällig lösning och inte något som är vanligt eller förväntas av en god man.

Namnen på dörren har hon satt för att alla barnens handlingar kommer till henne, och att barnen ska känna att de är välkomna när de kommer hit. För ett av barnen är hon också förordnad vårdnadshavare. Varje barn har sin egen pärm med alla handlingar hos Annica. Hon ser till att de får pengar till det de behöver handla, följer med på alla möten med Migrationsverket, blir någon sjuk följer hon med till läkare och så vidare. Tidsåtgången varierar mellan barnens behov och var de befinner sig i asylprocessen.

10 till 17 år
Tanken var att bara vara god man för ett barn. Det blev totalt sex barn från 10 till 17 år. Men nu är det nog.

- Man ska inte ha för många. Jag har inget annat jobb och jag har tid, annars hade jag inte kunnat ha så här många. Men barnen och ungdomarna är helt underbara! Det är jätteroligt och ger massor. Ibland är det såklart jobbigt också, om det inte går bra, om någon blir avvisad och skickas tillbaka till ovisshet. Eller när någon avviker. Det har hänt med ett av barnen och jag tänker mycket på hur det har gått och var han är.

”Annica hjälper med allt”
Under vårt samtal kommer Aziza och hälsar på. Hon är tio år och kom ensam från Syrien till Sverige för ett år sedan. I Boden väntar Aziza nu på att få återförenas med sin mamma, pappa och två småsystrar som är kvar i Turkiet. Under sitt år här har hon lärt sig svenska, börjat i en svensk skolklass och fått nya kompisar.

Hon bor med sin fasters familj men juridisk ställföreträdare för hennes föräldrar är Annica Theander. De bor så nära varann att de kan vinka mellan balkongerna om de vill, och skolan där Aziza går ligger bara ett stenkast bort.

"Annica kan hjälpa mig med allt", säger Aziza. Foto: Mats Engfors

Aziza har lärt Annica lite arabiska, de pratar och skrattar och berömmer varandras frisyrer där de sitter i soffan.

Ansvaret som god man för ensamkommande flyktingbarn fortgår till dess att barnet blir myndigt, deras vårdnadshavare kommer till Sverige eller om någon av parterna vill entlediga den gode mannen från uppdraget.

- Ett av mina första barn blir snart 18 nu och då upphör ju mitt jobb. Men jag tror att man får en livslång relation till var och en, Aziza och hennes familj också om hennes mamma och pappa kommer hit. Jag vill ju se hur det går för dem även om jag inte är god man längre, säger Annica Theander.

Hennes råd till dig som funderar på att bli god man är att våga.

- Våga öppna upp. Du får så mycket tillbaka och lär dig massor.

Vill du bli god man?
Vill du veta mer om uppdraget eller anmäla ditt intresse är du välkommen att kontakta Eva Matti, 0921-628 16 eller Susanne Andersson 0921-622 39.

Text: Anna Bergström

Tillbaka

Bodens kommun tipsarProtokoll från Bodens kommun
E-tjänster inom Bodens kommun
Lämna en synpunkt till Bodens kommun
UpplevBoden.nu

Genvägen