Eyvind

Eyvind Johnson-priset 2020

För att hedra minnet av författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnson instiftade Bodens kommun ett litteraturpris 1988. Nu är det dags för årets prisutdelning i omställt format.

Nina Wähä, Steve Sem-Sandberg, Måns Wadensjö och Lina Wolff är nominerade till Eyvind Johnson-priset. Pristagaren offentliggörs i en livesändning via Bodens kommuns Facebooksida torsdag 26 november 10:00.  En litteraturpodd som ersätter årets scensamtal kommer att spelas in för att publiceras i samband med prisutdelningen. I podden för kulturjournalisten, författaren och mångåriga P1-medarbetaren Kerstin Wixe, ett initierat samtal med pristagaren.

Prissumman är 70 000 kronor. I sändningen får ni möta Catarina Ask, ordförande i Kultur- fritids- och ungdomsnämnden samt juryns ordförande, tillika bibliotekschef, Fredrik Rönnberg.

 

Juryns motiveringar till årets nomineringar:

Nina Wähä. I det tidiga 1980-talets Tornedalen, men främst i sitt alldeles egna litterära universum, utspelar sig Nina Wähäs myllrande familjekrönika Testamente. Med en intagande och okuvlig berättarglädje lotsar Wähä läsaren genom den dysfunktionella familjen Toimis mörker, i en roman där arv och historia på samma gång fjättrar och befriar.

Steve Sem-Sandberg. Med ett imponerande detaljarbete och inlevelseförmåga har Steve Sem-Sandberg, med W, skrivit en skimrande mörk dokumentärroman som bygger vidare på Georg Büchners ständigt spelade pjäs om Johann Christian Woyzecks livsöde.

Måns Wadensjö.Genom en språkligt precis och innehållsligt träffsäker prosa gestaltar Måns Wadensjö i Monopolet det moderna arbetslivets förändrade villkor. Han skriver med den romanen och tidigare verk in sig i och förnyar en lång svensk litterär tradition där arbetsplatsens roll i våra liv är central. Wadensjö fångar skickligt hur arbetet idag långsamt men obönhörligt expanderar gränserna, på livets bekostnad.

Lina Wolff. Eyvind Johnson har beskrivits som en författare besläktad med nomaderna, en vars eviga kval och iver tvingade honom flytta fram tältpinnarna. Något liknande febrigt och utforskande pågår hos Lina Wolff. Hon rotar i jorden med sina frågor, djupare, djupare, och för varje roman vidgas horisontlinjerna. I Köttets tid lyckas Wolff accentuera det drastiska och humoristiska i en redan surrealistisk samtid, och på samma gång konstruera en vacker, mångbottnad, kosmopolitisk roman. Allt framsteg ligger kanske i ett nytt, ett intelligentare, ett påhittigare sätt att fråga.

 

Juryn för 2020 års pris:
Anneli Jordahl, författare och kritiker
Erik Jonsson, litteraturvetare och kulturskribent
Jimmy Vulovic, forskare och kulturjournalist
Elin Ruuth, kritiker och författare
Ordförande: Fredrik Rönnberg, bibliotekschef i Bodens kommun

Tid:

Torsdag 26 november kl. 10:00 - 10:20

Plats:

Bodens kommuns Facebooksida