WAO i Bredåker

WAO!

Folkmusikgruppen WAO har tagit som sin uppgift att sprida sånger av poeten och vissångaren Vilho Akseli Ollikainen (1934-98), så pass att gruppen även har lånat Vilhos artistsignatur och bomärke som var just initialerna W, A och O.

Vilho Akseli Ollikainen föddes i finska Savolax men kom som yngling till Hakkas och senare Ullatti inom Gällivare kommun i Norrbotten. Vilho levde, sjöng, kände och tänkte om existensen, kärleken och mörkret. Om naturen, människans villkor och världens gång. Utrustad med kassettbandspelare och skrivmaskin diktade, kommenterade och liksom bloggade han sina upplevelser och reflektioner decennier innan ordet blogg var uppfunnet. Han skapade ständigt, närmast maniskt, och han använde också konsten som medicin mot sina inre demoner. Vilho efterlämnade ett mycket rikt material av visor, dikter och sånger både på svenska, meänkieli och finska och det är ur denna skatt som WAO hämtat sin repertoar.

I WAO ingår välrenommerade svenska och finska folkmusiker från grupperna JORDJP Nyströms och JPP. Tillsammans har de gett ut CD-skivan Maailma on hullu vilket på svenska blir Världen är galen. Det är den första i sitt slag med material signerat Vilho Ollikainen. Även en egenhändig kassettinspelning med Vilho själv finns med som bonus. Det är känslosamt, vackert, mustigt och burleskt men präglas också av allvar, mörker och självupplevda erfarenheter. Allt skapat eller inspirerat av en konstnär och människa som levde sitt eget liv i ytterkanten av tillvaron.

MEDVERKANDE

Arto Järvelä, fiol, kantele och sång, Susanne Rantatalo, sång, Göran Eriksson, kontrabas och sång, Jan Johansson, dragspel och sång och Markus Falck, tramporgel, durspel och sång.

ARRANGÖR

BodenArr i samarbete med Bodens kommun

Tid:

Fredag 17 september kl. 19:00 - 21:00

Plats:

Bredåkers Bygdegård

Pris:

Vuxen: 150 kr / Under 25 år eller medlem i BodenArr: 100 kr / Barn under 12: GRATIS

Övrigt:

Förköp: tickster.se