Bodens kommun förenklad logotyp

Meny

En person i ett kök som förbereder mat på en bricka.

Rengöring av imkanal i storkök

Imkanaler i storkök måste rengöras regelbundet. Det minskar brandrisken och säkerställer att kökets ventilation fungerar som den ska.

Uppdaterad:

Vad är en imkanal?

En imkanal är den frånluftskanal som leder bort matos och fett från köket upp till taket. I kanalen finns ofta en fläkt monterad.

Varför behöver imkanalen rengöras?

  • För att minska risken för brand som kan uppstå av fettbeläggningar i och utanför kanalen.
  • För att ventilationssystemet ska fungera som det ska. Fett kan täppa igen filter och fläktar, vilket leder till försämrad funktion, lukt och rökutveckling.

Regler för rengöring

Enligt lagen om skydd mot olyckor och Bodens kommuns föreskrifter om sotning gäller följande:

Imkanaler i restauranger eller andra storkök

  • Tre gånger per år: För kök där matlagning sker i större omfattning än ett enskilt hushålls behov.
  • En gång per år: För kök där man endast värmer upp mat eller bedriver motsvarande verksamhet.

Vill du ta del av ett specifikt dokument? Kontakta Medborgarservice så hjälper vi dig att hämta ut och läsa dokumentet i sin helhet.

Kontakt

Medborgarservice

E-post: kommunen@boden.se

Telefon: 0921-620 00