Fyrverkeriförbud i centrala Boden

Bodens kommun har infört en regel i de lokala ordningsföreskrifterna om pyrotekniska varor (fyrverkerier). Här kan du läsa mer om vad föreskriften innebär för dig.

Vad betyder den regeln?

Den betyder att det är förbjudet att använda fyrverkerier utan tillstånd från polisen inom centrala Boden, Erikslund och Fagernäs. Gränserna för det här området framgår av en karta som du kan se i den bifogade filen på den här sidan. Regeln gäller inte på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton fram till klockan 03 följande dag. Den nya regeln förändrar alltså inte vad som gäller själva nyårsfyrverkerierna. Däremot krävs det tillstånd för att använda fyrverkerier dagarna före och efter nyår.

Får man skjuta fyrverkerier hur som helst på nyårsafton?

Nej, det finns regler som gäller på nyårsafton och alla andra dagar. Den som hanterar explosiva varor ska enligt lagen vara försiktig. Man måste ha fyllt 18 år för att få köpa, använda, överlåta och på annat sätt hantera fyrverkerier. Dessutom kan det ändå krävas tillstånd från polisen. Tillstånd från polisen behövs om användningen av fyrverkerier innebär risk för att skada person eller egendom. I den bedömningen ska man ta hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter.

Vad gäller utanför centrala Boden, Erikslund och Fagernäs?

Där gäller de regler som alltid gäller annars. Läs gärna mer på MSB:s webbplats.

Vad händer om man bryter mot regeln i ordningsföreskrifterna?

Den som bryter mot regeln kan dömas till penningböter.

Varför har kommunen infört en sådan här regel?

Det beror på att det finns risker med fyrverkerier. Varje år skadas cirka 300 personer i Sverige så allvarligt att de måste söka upp en akutmottagning. Ibland utsätts också känsliga människor och husdjur för onödigt lidande. Ett flertal invånare i Bodens kommun har hört av sig till kommunen och framfört önskemål om att kommunen ska införa regler om fyrverkerier i sina lokala ordningsföreskrifter.

Ladda ner dokument
Fyrkerifria områden
Senast uppdaterad: 2024-03-06