Artikelbild - smittläget i Boden

Smittläget i Boden – uppdaterat 7 december

Här uppdaterar vi varje vecka hur tendensen ser ut i Norrbotten och framför allt i Boden.

Boden är fortfarande gult i smittskyddets rapport. Vi ökar något men inte nämnvärt.

Just nu har Boden en incidens på 0,89 (incidens är antal smittade per tusen invånare) och det betyder 25 fall under vecka 48. Förra perioden hade Boden 16 fall. Flest fall per invånare har Luleå med en incidens på 0,42. Det motsvarar 33 fall.

Haparanda har fortfarande högst incidens med 1,87 vilket motsvarar 18 fall.

Smittan i Norrbotten har dock ökat något. Norrbottens ligger fortfarande under rikets genomsnitt.  Norrbotten hade en incidens på 0,56 (139 fall) medan Sverige i stort har en incidens på 1,46 (15 457 fall).

Flest andel smittade är de som inte ännu vaccinerat sig, både vuxna och ungdomar.

Det man kan säga om de stora smittpunkterna i Norrbotten är att de rör sig om klustersmittor, alltså smittor i mindre isolerade grupper. Just nu handlar det inte om en stor samhällsspridning.

Belastningen på sjukvården ökar och tråkigt nog går det att härleda ökningen till vaccination. Huvuddelen av de som är i behov av sjukhusvård är ovaccinerade, både vuxna och ungdomar. I skrivande stund ligger 1 patient med aktiv Covid inlagda på vanlig avdelning.

Din viktigaste prioritering är att vaccinera dig!

Vaccinbokningen är öppen för de som är äldre än 16 år. Brev med en hälsodeklaration är i postgången, men det går även att logga in på 1177.se. Det betyder att du inte behöver vänta på brevet, du behöver dock ha med dig din hälsodeklaration till vaccinationstillfället. Regionen meddelar att de som kan använda BankID ska boka sin vaccination på 1177.se. Det är för att man kan leda in i vägg då man ringer in. Tydligt ska dock sägas att det finns vaccin och det finns tider. Här i Boden sker vaccination på före detta vårdhögskolan inom Garnisområdet. Information finns även på 1177.se. Telefonnumret för att boka din vaccinering är 010-452 63 03.

Just nu rekommenderas alla som är 12 år och äldre att vaccinera sig. Förra veckan öppnade möjligheten att boka sin tredje dos, påfyllnadsdosen (länken öppnas i nytt fönster).

Region Norrbotten vaccinerar i den takt vaccinleveranser sker. Enligt prognoser så ser det ut som om alla över 18 år kommer att erbjudas en tredje dos. Något som är väldigt positivt är att smittspridningen går ner för människor som är 60 år och äldre. Det här tror man är på grund av vaccinationerna.

Vaccinbokningen är öppen för de som är äldre än 12 år. Brev med en hälsodeklaration är i postgången, men det går även att logga in på 1177.se. Det betyder att du inte behöver vänta på brevet. Regionen meddelar att de som kan använda BankID ska boka sin vaccination på 1177.se. Det är för att man kan leda in i vägg då man ringer in. Tydligt ska dock sägas att det finns vaccin och det finns tider. Här i Boden sker vaccination på före detta vårdhögskolan inom Garnisområdet. Information finns även på 1177.se. Telefonnumret för att boka din vaccinering är 010-452 63 03.

Att komma ihåg vid vaccinering:

  • Använd munskydd
  • Ta med legitimation
  • Ta med hälsodeklaration

Är du osäker på vilka rekommendationer som gäller kan du läsa samlad information från ansvariga myndigheter på Krisinformation - detta gäller just nu. Det finns en länk till sidan intill den här sidan också.

I och med att restriktioner justeras är det inte läge att analysera vad som är tillåtet. Tänk i stället på vad som är lämpligt. Sen har pandemilagen förlängts att gälla. Den sträckte sig tidigare september ut men nu gäller den hela året. Är du osäker hur den påverkar dig? Om du arrangerar något kan du ta kontakt med Länsstyrelsen i Norrbotten för att få råd.

Tack för att du gör ditt bästa! Och du, bra jobbat! Nu håller vi ut ett tag till!

Åtgärder för att bromsa smittan:

Då smittan fortfarande finns hos oss i Bodens kommun är det viktigt att fortsätta följa de grundläggande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt eftersom smittan fortfarande är väldigt hög och ökar runt omkring oss. Ansvaret att följa dem vilar på alla. Rekommendationerna är:

  • Håll avstånd.
  • Använd gärna munskydd om det inte går att undvika trängsel.
  • Begränsa antalet människor du träffar. Träffas gärna utomhus.
  • Tvätta händerna ofta. Tvål och vatten är bra. Finns inte det så kan du använda handsprit.
  • Jobba hemifrån så ofta du har möjlighet.
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Testa dig för Covid-19 om du är det minsta osäker. Det gäller alla, även du som är vaccinerad.

Tack för att du gör ditt bästa!

Senast uppdaterad: 2021-12-07