Hållbar utveckling
Bodens kommuns trygghetsplan
I juni 2024 fastställdes Bodens kommuns trygghetsplan för perioden 2024-2028. Där redogör vi för vilka huvudsakliga områden vi kommer att fokusera trygghetsarbetet på under de närmaste åren.
Under perioden 2014-2018 gav Bodens invånare allt bättre betyg för tryggheten i kommunen. Enligt SCB:s Medborgarundersökning steg trygghetsindex från 47 till 60, innan någonting hände 2019. Då sjönk index till 55. Fortfarande fullt i nivå med andra liknande kommuner, men ändå ett tydligt hack i kurvan. Framför allt var det bland yngre bodensare och män som siffrorna sjönk. Motsvarande resultat för Boden kunde ses i nationella folkhälsoenkäten.
En trygghetsplan tas fram
Kommunstyrelsen tog det här på stort allvar och gav tjänsten i uppdrag att arbeta fram en treårig trygghetsplan, med prioriteringar och åtgärder. Den planen lades fram för beslut i december 2020. Arbetet drevs i en process där berörda kommunala verksamheter deltog. Samtidigt beaktas nationella program, forskning och empiri. En slutsats som kunde dras under arbetet var att tillit och tolerans är nära förknippat med känslan av trygghet. Det handlar om ömsesidigt förtroende och ett samspel mellan människor.
SCB:s Medborgarundersökning visar att utvecklingen totalt sett har gått åt rätt håll under de senaste åren. Bodensarna har återigen gett allt högre omdömen vad gäller tryggheten i vardagen. Ändå återstår saker att göra inom alla planens huvudområden.
Under 2023 inleddes en översyn av planen, mot bakgrund av ny lagstiftning om kommunernas brottsförebyggande ansvar. I juni 2024 antog så kommunfullmäktige den nya trygghetsplanen som gäller perioden 2024-2028. Som bilagor till planen ligger en lägesbild och en grov åtgärdsplan som gäller för 2 år. Varje verksamhet inom kommunen planerar utifrån detta egna aktiviteter och följer upp dessa inom ramen för ordinarie rutin för verksamhetsplanering.