Försvarsmuseum Boden

DECEMBER PÅ MUSEET

Öppettider under jul, öppet 26-30/12, 2-9/1 kl 11-16
Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen

Ordinarie öppettider onsdag - söndag kl 11-16


INFORMATION OM COVID19

Vaccinationsbevis och museer 

Från den 1 december gäller regeringens nya direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och åtgärder mot covid-19 vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Här kan du läsa vad som gäller för museerna och Sveriges Museers rekommendationer.

Vaccinationsbevis: 

Museibesök i allmänhet räknas inte som “Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar”. Däremot så gäller från den 1 december att vid särskilda programpunkter eller evenemang, med fler än 100 deltagare, behöver besökarna kunna visa upp ett vaccinationsbevis för att kunna delta. Notera att Försvarsmuseet under december inte har särskilda program eller evenemang.

Lägg gärna också ut information om vad ett vaccinationsbevis är, det vill säga ett vaccinationsbevis som visar att man är vaccinerad mot Covid -19, och att det utfärdas av E-hälsomyndigheten. Era besökare kan ta del av informationen här:   https://www.ehalsomyndigheten.se/.

Museum tillgängligt för alla:

Museilagen förespråkar att ett museum ska vara tillgängligt för alla. Då vaccinationsbevis i nuläget enbart krävs för deltagande i föreläsningar och liknande är det rimligt att hävda att museet i sig är tillgängligt men att Folkhälsomyndighetens direktiv gör det nödvändigt för museerna att kräva vaccinationsbevis vid evenemang med fler än hundra deltagare.

Om Folkhälsomyndigheten i framtida direktiv kommer att kräva vaccinationsbevis också för det vanliga museibesöket så kan Sveriges Museers råd behöva förändras. Sveriges Museer kommer i sådant fall att samråda med bland andra Kulturdepartementet och återkomma med rekommendationer i frågan.

Läs mer på folkhälsomyndighetens hemsida avseende deras rekommendationer:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/november/forslag-pa-atgarder-mot-covid-19-vid-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar/

Om museet

Försvarsmuseum Boden är ett modernt museum som sätter Sverige och Bodens fästning i ett större perspektiv. I museets basutställning, Norrlands lås, gör du en resa i svensk försvarshistoria från slutet av 1800-talet till idag, genom fred och krig ur flera perspektiv. Hit kan du även komma för att se tillfälliga samhällsaktuella utställningar på olika teman, lyssna på föreläsningar eller delta i något av våra arrangemang.

Öppettider

Onsdag - söndag kl 11-16

Entrépriser

Vuxen: 60 kronor
Barn och ungdom (7-19 år): 40 kronor
Barn (0-6 år): Fri entré
Familjekort: 140 kronor

Information om tryggt besök

Det finns handsprit på flera platser, bra tillgång till WC samt tvål och vatten. Museet har stora ytor att röra sig på, men fortsätt håll avstånd och känner du dig sjuk stanna hemma!
 


För frågor och mer information kontakta
Ulf Renlund, museiintendent 070-225 31 64 eller ulf.renlund@boden.se

Försvarsmuseets reception, 0921-628 00
Stängt: Nyårsafton, nyårsdagen, påskafton, påskdagen, midsommarafton, midsommardagen, julafton och juldagen.

Rödbergsfortets reception, 070-266 31 62
 

VR-upplevelse: Operation Draken (OBS! Stängd tillsvidare p g a covid 19)

Upplev ballongfärd över Bodens fästning för 100 år sedan med VR-teknik. Ta gärna kontakt med museet för visning av Operation Draken.

Tillfälliga utställningar och evenemang

Varje år visar Försvarsmuseum Boden ett antal tillfälliga, tidsbegränsade utställningar på samhällsaktuella teman som berör eller upprör. På sidan "Tillfälliga utställningar" hittar du information om vad som finns att besöka på museet just nu. Se "Program och evenemang" för information om kommande evenemang och händelser.

Café, butik och bokhandel

Caféet säljer kaffe, te, läsk, fikabröd och smörgåsar. 

Visningar

Löst entrébiljett gäller för återbesök inom en månad.
För grupprabatt 20 personer+ eller för besök under andra tider, kontakta Försvarsmuseum Boden.
Försvarsmuseum Boden erbjuder guidade visningar vid förfrågan. Kontakta Helena Svanberg, helena.e.svanberg@boden.se för mer information.

Senast uppdaterad: 2021-11-29