Planera din ekonomi

Att se över din ekonomi då och då, och göra en plan, kan göra skillnad. Här får du tips på hur du kan planera och minska dina utgifter. Då blir du bättre förberedd inför oväntade kostnader eller andra tillfällen då du behöver extra pengar.

Se över din ekonomi

Gör en uppställning av din inkomst efter skatt och alla utgifter, stora som små. Jämför och se hur pengarna räcker till. Nu kan du prioritera och se om du vill ändra på något. Använd gärna Konsumentverkets budgetkalkyl. Där kan du räkna ut din totala hushållsbudget och se vad olika förändringar skulle göra med din ekonomi. Om pengarna inte räcker till behöver du göra något åt det så snart du kan.

Förbättra din ekonomi

Att förbättra ekonomin kan vara att skaffa högre inkomst eller att minska utgifterna. Se vad du kan ändra, och vad du i så fall vill ändra. Gör jämförelser mellan olika abonnemang och avtal. Du kanske kan få ett bättre pris. Kontrollera vad du tjänar på att byta bank eller försäkringsbolag. På Svenska bankföreningens webbplats kan du läsa om hur du  gör för att byta bank. 

Läs gärna Hallå konsuments tio tips på sidan Få pengarna att räcka längre

Planera dina matinköp

Planera dina inköp, gör en inköpslista. Går du vanligtvis till samma mataffär och har kundkonto med kort, kan du få bättre ränta än på lönekontot. Att handla mat på kredit kan tyvärr vara riktigt dyrt så undvik det.

  • Handla inte mat när du är hungrig. Då är det svårare att hålla sig till inköpslistan.
  • Köp hellre mindre mat som du faktiskt äter än större mängd som blir stående eller slängd.
  • Säsongens mat brukar vara bra i pris och kvalitet.
  • Använd dig av jämförpriserna. De anger priset för varan i kilo eller liter och du kan lätt jämföra olika märken fast det är olika mängd i förpackningarna. Om jämförpriser på Konsumentverkets webbplats

Minska småinköp

Minska dina småinköp. En fika för 50 kronor i veckan blir 2 600 kronor på ett år. Med en matlåda till jobbet i stället för att äta ute kan du spara över 15 000 kronor per år! Pengar du kanske vill använda till annat. Håll ett öga på alla dina småavgifter. Se om du kan bli av med till exempel expeditionsavgifter, faktureringsavgifter och aviavgifter. Att få en e-faktura kan vara lösningen eller att försöka förhandla bort avgifterna.

Spara

Det är alltid bättre att spara en liten summa än ingenting alls för att ha när det händer något oförutsett. 

Låna inte pengar i onödan

Vi uppmuntras överallt att låna pengar till det vi konsumerar, men att köpa med pengar du har sparat är alltid billigare än att köpa på kredit. Räntefritt behöver inte vara kostnadsfritt. Det kan finnas flera avgifter som läggs på innan allt är betalt. Undvik särskilt att ta snabblån, dessa lån är det dyraste sättet du kan låna pengar på. 

Planera din ekonomi

När du planerar ökar du dina möjligheter och minskar riskerna. Lägg undan pengar i tid för kommande händelser under året som semester och storhelger. Börja ställa om ekonomin inför framtida förändringar i livet som att barnen flyttar hemifrån eller att du ska gå i pension. Buffertspara så har du pengar för oförutsedda händelser. Försäkra dig för skada, olycka och arbetslöshet. Koll på pengarna är ett magasin från Konsumentverket som är framtaget till dig som vill få mer kunskap om din vardagsekonomi. 

Håll ordning på dina papper

Håll ordning på dina viktiga papper som avtal och kvitton. Det är extra viktigt att hålla ordning på de räkningar som du ska betala och de som du har betalat. Du minskar stressen om du inte behöver leta och det kan bli jobbigt om du inte hittar i dina papper. 

Betala månadsvis

Att betala varje månad är lättare och ger bättre överblick än om du betalar för längre perioder som ett kvartal eller ett år. Har du lån eller andra utgifter som inte betalas varje månad kan du skapa ett speciellt konto där du sätter in pengar varje månad så att det finns tillräckligt när det väl är dags att betala. Då jämnar du ut utgifterna över året och har bättre koll på att dina pengar räcker till.

Senast uppdaterad: 2024-02-01