Avfall, återvinning & återbruk

Gemensamt kan vi göra mycket för miljön. På dessa sidor kommer vi att samla information kring återbruk, återvinning och avfall som kan vara bra att känna till för dig som boende i Bodens kommun. "Avfall är det som blir kvar när fantasin tagit slut."

AKTUELLT

God fortsättning på det nya året

Lite blandad information:

 • Returpapper - kommunalt ansvar fr o m 1 jan 2022
  Även i fortsättningen kan du lämna ditt returpapper på ÅVS eller ÅVC i container/kärl märkta med tidningar och papper. Bodens kommun har anlitat en entreprenör att hämta detta.
  Många flerbostadshus har fastighetsnära insamling av returpapper. Kommunen har ett samarbete med de tre större aktörerna på marknaden, Stena Recycling AB, Ragnsells AB och BDX Miljö AB. Kontakta dessa vid frågor eller beställning av fastighetsnära insamling.
  I returpappersbehållaren lämnar du dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker. Är pocketböckerna i gott skickas lämnas i de med fördel till återbruk i första hand
  Ta bort plastomslag och lämna dessa till plaståtervinning. 
  Kuvert, post-it lappar, inbundna böcker och pappersförpackningar ska du INTE lägga i returpappersbehållaren.
 • ÅVS Övre Svartlå (Macken vid Backen) flyttad
  Återvinningsstationen i Övre Svartlå är tillfälligt flyttad till Storklinten. Vi undersöker möjligheten till ny placering i Svartlå.
 • Återvinningscentralernas öppettider runt "trettonhelgen" 
  Alla ÅVC har stängt 6 jan
 • Myggfritt och risk att ditt matavfall fryser fast i avfallskärlet
  Om ditt avfallskärl inte  blir helt tömt kan det bero på att det är fastfruset i kärlet. När den varma påsen läggs i det kalla kärlet händer det att det fryser fast. Om du lägger en dagstidning i botten eller låter matavfallspåsen frysa innan du lägger påsen i avfallskärlet förhindrar du att det fryser fast.
 • Snöröjning och dina avfallskärl mellan tömningarna
  Mellan tömningarna behöver ni tänka på att dra in avfallskärlen från gatan. Dels kommer inte snöröjarna åt att ploga upp full bredd på gatorna och dels riskeras dina avfallskärl köras sönder vid snöröjningen.
 • Kompostpåsarna utdelade
  Efter att avfallshämtningen avslutats i fritidshusområdena startar vi att dela ut kompostpåsar. Nu hoppas vi att alla hunnit få sina kompostpåsar. Om ditt hushåll inte fått några påsar än kan det blivit något fel, meddela Medborgarservice i så fall så får vi undersöka vad som hänt.

 

Ladda ner dokument
Avfallsplan
Ladda ner dokument
Renhållningsföreskrifter
Ladda ner dokument
Sorteringsguide A - Ö
Ladda ner dokument
Sophämtning - Turlista 2022
Ladda ner dokument
Renhållningstaxa 2022
Senast uppdaterad: 2022-01-10