Solnedgång i vinterlandskap.

Budget- och skuldrådgivning

Har du frågor om din privatekonomi? Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter, eller vara i en situation då ekonomin behöver ses över. Bodens budget- och skuldrådgivning är till för dig som behöver hjälp med att hitta lösningar på ekonomiska problem eller få svar på frågor om privatekonomi.

Vi kan till exempel hjälpa dig med att:

 • göra en budget
 • vara någon att prata om din ekonomi med
 • se över dina skulder
 • göra ansökan om skuldsanering

Rådgivningen är gratis och budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.   

Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan. 

OBS! 
Vi har idag, 2021-12-08, blivit uppmärksammade på att någon utger sig för att vara Kronofogden genom att skicka brev till personer med skuldsanering om att de ska betala in ett belopp nu i december, annars upphävs skuldsaneringen.  Bankgirot som framgår i brevet är inte Kronofogdens, det går till bedragare. Kontrollera därför noga innan betalning till Kronofogden görs. Kontakta gärna oss eller Kronofogden om du mottagit ett sådant brev.

 

-----------------------------------------------

Nyheter

 • Skuldsanering

  För den som är svårt skuldsatt och inte kan bli skuldfri på egen hand kan det vara ett alternativ att ansöka om skuldsanering. Kronofogden har utformat ett självskattningstest på sin hemsida där man får en indikation på om ansökan om skuldsanering kan vara ett alternativ. Vi hjälper till med din ansökan men om det visar sig att skuldsanering inte verkar vara rätt val så kan vi även titta på andra möjligheter.
  Läs mer om skuldsanering
  Film om skuldsanering
  Kronofogdens självskattningstest
   

 • Tre av tio har svårt att betala sina räkningar
  Allt fler människor upplever att de har svårt att få pengarna att räcka till. Tre av tio personer har en eller flera gånger det senaste året inte kunnat betala alla sina räkningar på förfallodagen. Detta visar en ny undersökning genomförd av Högskolan i Halmstad, Lunds universitet och Kronofogden. En liknande studie genomfördes i maj förra året och då var motsvarande siffra att en av tio upplevde svårigheter med att klara sina utgifter. Mer information om undersökningen hittar du via denna länk. Är du orolig för din ekonomi, kanske speciellt nu under pandemin, är det bästa tipset att vara aktiv och att be om hjälp. Prioritera vad du absolut måste betala, exempelvis hyra, el och mat. Kontakta den du är skyldig pengar och berätta om läget. Kanske går det att dela upp betalningen. Kontakta oss på budget- och skuldrådgivningen så kan vi hjälpa till. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

   
 • Ekonomi i balans
  Under pandemin har svenskarnas konsumtionslån ökat kraftigt. I december uppgick den typen av lån till totalt 260 miljarder kronor, enligt statistik från SCB. En typ av konsumtionslån är att
  handla på faktura. Det finns både för- och nackdelar med fakturaköp. En fördel är att man inte behöver betala förrän man fått hem varan, vilket är ett säkert sätt att handla på. Men det gäller att ha koll på sina fakturaköp och veta när olika fakturor ska betalas så att man inte drar på sig onödiga avgifter och dyr dröjsmålsränta. Att ha en budget är ett bra sätt att hålla koll på sina utgifter och få en ekonomi i balans. Ett bra budgetverktyg är Konsumentverkets budgetkalkyl.

   
 • Bra ekonomiska val
  Det spännande med privatekonomi är att man gör så många val kring sina egna pengar nästan varje dag. Man kan välja att spara dem, man kan välja att ge bort dem och man kan välja att spendera dem. Man kan även låna någon annans pengar och då väljer man istället att skuldsätta sig. Men för att man ska kunna göra bra val och fatta bra beslut kring sin privatekonomi krävs kunskap. Många, kanske främst unga vuxna, upplever att de behöver mer kunskap kring privatekonomi, så vi vill slå ett slag för det digitala informationsmaterial som finns på ämnet privatekonomi. 
  - Trygga din ekonomi - en snabbkurs i privatekonomi
  - Pengalabbet, ett spel för barn om vardagsekonomi
  - 5 tips för att prata pengar med unga
  - Skuldkollen högstadiet - kunskap för livet om pengar och skulder
  ‚Äč- Testa dig själv - quiz om bland annat privatekonomi 

Och det går självklart bra att höra av sig till oss med frågor kring privatekonomi, inga frågor är för små. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

 

 

-----------------------------------------------

Corona-viruset

För många innebär coronaviruset en försämrad privatekonomi, på grund av till exempel varsel, arbetslöshet eller minskad inkomst. I frågor och svar om corona har Konsumentverket samlat länkar inom ämnet från olika aktörer. Du är självklart välkommen att höra av dig till oss för råd och stöd kring din ekonomi.

 

 

För att minska smittspridningen av coronaviruset tar vi för närvarande endast möten per telefon.
Boka ditt möte via budgetochskuld@boden.se eller per telefon 0921-628 28 eller 0921-629 29.

Välkommen att höra av dig!

---------------------------------------

Öppettider
Måndag-fredag, 08-17

Besöksadress: Medborgarservice
Postadress: Stadshuset, 961 86 Boden

Ladda ner dokument
Broschyr budget- och skuldrådg...
Senast uppdaterad: 2021-12-08