Man med fritidsbankens logotyp på bröstet lutar sig mot en hylla på vilken det står fotbollsskor

Nu öppnar Fritidsbanken Boden

Under tisdagseftermiddagen slog Fritidsbanken Boden upp portarna för första gången. Detta firades med en stor invigningsfest.

Besökare bjuds på tårta, tittar runt i de lokalen och minglar med lokala idrottsstjärnor. Annica Öhlén och Emmy Nordmark, med flera, finns på plats och skriver autografer. Längs väggarna hänger mängder av sportartiklar på krokar och hyllor. Här finns allt från inlines och bollar till fotbollsskor, golfklubbor och simfötter. 
– Det känns fantastiskt bra! Det har varit mycket jobb. Nu när allt är på plats känns det kul att vara igång. Att det verkar så uppskattat är så klart extra kul, säger Peter Gitselov, vid kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen på Bodens kommun, som driver Fritidsbanken.

Här kan bodensare och besökare komma in, titta runt och låna sport- och fritidsutrustning helt gratis. 
– De får skriva upp sitt namn och telefonnummer och låna grejerna i två veckor. Sen får jag väl slå en signal om de glömmer att lämna tillbaka. 
Invigningstalet hålls av kultur-, fritids- och ungdomsnämndens ordförande Hendrik Andersson.
– Det är så himla roligt att vi får satsa och ge alla möjlighet att testa sport och idrott utan att lägga en massa pengar på det, säger han.

En av gästerna under invigningen är Matilda Blane som tittar efter cykelhjälmar med sina döttrar Ruby och Ellie. 
– Det är helt fantastiskt. Vi är i Boden över sommaren och för oss är det perfekt att kunna låna hjälmar, säger hon. 
Hon tror att konceptet är bra även för bodensarna.
– Det är ganska dyrt med sportutrustning och ungarna vill ju ha wheelies och inlines och så kan det ta två veckor så tröttnar de, så det kan vara bra att få prova på.

Fritidsbanken finns på många andra håll i landet men är helt nytt för Boden. Det hela startade som ett medborgarförslag för tre år sedan, från Leif Nordström som då var chef för kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen. I januari i år skrevs avtalet på och Peter Gitselov påbörjade arbetet med att hitta en lämplig lokal och samla in utrustning.
– Jag vill att vi ska vara Sveriges bästa Fritidsbank. Vi har fått fina kommentarer från huvudkontoret i Karlstad. Nu är andra Fritidsbanker i Norrbotten inbjudna för att se hur vi gjort här och det känns extra hedrande, säger Peter.

Bodensarna uppmanas fortsätta skänka sina avlagda sport- och fritidsprylar och därigenom ge fler möjlighet till ett rikt fritidsliv.
– Vi har visat upp oss på Facebook och märkt att det rasslat till i kärlet när vi gjort inlägg och efterlyst sommarprylar. Vi vill att varje själ ska veta vad Fritidsbanken är, säger Peter.
Under våren har Fritidsbanken Boden lånat ut utrustning vid olika evenemang, men nu finns alltså en lokal att vända sig till för den som vill prova en ny fritidsaktivitet. Från och med den 19 juni blir öppettiderna tisdagar och torsdagar 14:00-18:00. Lokalen finns på Kungsgatan 26 G i Boden.

KOMM/Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2023-12-22