Undersköterskan Ulf håller om den boende Vivianne Eriksson på Erikslundens demensboende.

Tio år av omtanke på Erikslunden 

Det var på våren 2008 som Erikslundens demensboende slog upp portarna för första gången och i våras firades tioårsjubileet med ett stort kalas. Men hur ser egentligen vardagen ut för våra äldre här i dag? Häng med in på ett besök. 

Enhetschefen Annethe Sandström kommer och öppnar och visar oss runt i det stora enplanshuset. Centralt i huset finns ett stort och hemtrevligt inrett samlingsrum, "torget", med sköna soffor, fåtöljer och en öppen spis. Här ordnas sociala aktiviteter för de äldre flera gånger i veckan. Det var här 10-årsjubileet firades den 8 maj i år – med tårta, ballonger, sång och dans.  
– Det var spex på hög nivå, berättar Gun-Britt Nordström, också enhetschef. 
På Erikslunden måste man ha en diagnos på en demenssjukdom för att få en plats. Gun-Britt och Annethe tycker att demensvården har hamnat i fokus och utvecklats väldigt mycket under de tio år som boendet varit igång. 
– Nu finns tydliga genomförandeplaner med för vilken hjälp varje person behöver, som följs upp och förändras hela tiden. Vi har också ett häfte med varje persons levnadsberättelse, den är ett viktigt hjälpmedel. Det fanns inte för 10 år sedan, säger Gun-Britt. 

Trevliga utomhusmiljöer

När vi kommer på besök är "torget" tomt. Alla är i stället i köket för eftermiddagsfika. Vid ett bord sitter Vivianne Eriksson, Birgitta Holmberg och Majlis Holmqvist med varsin kopp kaffe och en ruta kärleksmums.  
– Det är roligt att ha kompisar, säger Birgitta.  
Vid bordet sitter också undersköterskan Ulf Boström. Han är Viviannes kontaktperson så han är lite extra mycket med henne. 
– Det är toppen, jag älskar att vara här. Miljön, att vi är på ett plan och att vi kan hjälpa varandra är det bästa med att jobba här. Och så alla aktiviteter, på sommaren är vi ute mycket, säger han.  
Birgitta kliver ut genom altandörren och visar upp en möblerad uteplats omgärdad av sommarblommor i krukor och små planteringar. Runt uteplatserna finns staket, så ingen kan bara gå ut och försvinna.  
– Vi har väldigt fina utomhusmiljöer och det är en jättestor fördel. När allt är på markplan kan man bara öppna dörren och gå ut och ta sig luft och titta på tallarna. Det är stor en frihet här för alla, säger Gun-Britt.  

Barn och gamla i glädjande möten

En som tycker om att sitta ute och sola är Astrid Palm. 
– Jag trivs så bra här, säger hon.  
Hon har inrett sin lägenhet med egna möbler, tavlor, textilier och broderier. Härifrån har hon utsikt över lekplatsen som hör till förskolan alldeles intill. Ibland kommer barnen och hälsar på, sjunger och har fruktstund med de äldre. 
– Det är jättekul att se samspelet mellan barnen och gamlingarna, de blir ju jätteglada, säger Annethe. 

Många olika aktiviteter

Efter fikat visas Mio min Mio på storbild i biorummet och Birgitta slår sig ner i mörkret med ett glas saft. Några rum bort ligger Ulf Holmström och gungar i en elektrisk gungstol, perfekt för att lugna oroliga själar. I "caféet" finns många gamla saker att sitta och samtala om. Utöver det finns relax, en cykel man kan trampa tillsammans, en frisersalong och ett motionsrum.  
– Vi jobbar mycket med miljöombyte. Men allt man gör kan man gångra med fem, de blir fort trötta så det blir korta stunder åt gången. Men känslan håller i sig, säger Annethe. 
Sommaren 2018 har gått till historien som rekordvarm vilket är påfrestande för många äldre, så i år är man mest ute på förmiddagarna när det är lite svalare och inomhus när solen är som hetast.  
– Personalen kokar egen vätskeersättning och bjuder på glass och melon. De vädrar ut under nätterna och extratjänsterna och feriearbetarna ser till att alla får i sig vätska, säger Annethe. 
Inne finns takfläktar och bordsfläktar men de räcker inte riktigt till. På uppdrag från socialnämndens ordförande Beatrice Öhman pågår just nu en översyn bland kommunens äldreboenden där man tittar på vilka typer av klimatanläggningar som är lämpliga. 

Text & foto: KOMM/Bodens kommun 

 

Fakta / Erikslundens demensboende 

  • Fastigheten byggdes under 90-talet och har inhyst olika verksamheter genom åren. Våren 2008 invigdes Erikslunds äldreboende efter en totalrenovering. Boendet är uppdelat i tre avdelningar. 
  • Här bor: Här bor 54 personer med demenssjukdom, från 65 år och uppåt 100, i egna lägenheter. 
  • Här jobbar: Undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden och extratjänster som anordnar sociala aktiviteter. Nu under sommaren hjälper även feriearbetande ungdomar till. Vårdnära tjänster utförs av Samhall. Här finns också två enhetschefer.  
Senast uppdaterad: 2023-12-22