Årets första Bodensare - artikel i Boden Bild nummer 1 2019

Årets första Bodensare

Artikel i Boden Bild nummer 1 2019. Tillåt oss presentera 2019 års första Bodensare – Majken! Efter föräldrarnas snabba husköp, renovering och lite överraskande graviditet var det också med snabba ryck som Majken såg dagens ljus.

– Halv elva på förmiddagen den första januari var vi i Sunderbyn. Klockan elva var vi uppkopplade och elva minuter över ett föddes hon, berättar pappa Andreas Vainikainen.

Vid Boden Bilds besök är lilla Majken bara några veckor gammal och delar dagarna främst med mamma Hanna Ölund.

2018 var ett omtumlande år för paret Ölund-Vainikainen. Det var då de bestämde sig för att försöka komma in på bostadsmarknaden. Samtidigt blev Hannas farbrors hus i Södra Svartbyn till salu och de slog till med snabba ryck och bankkontakter över telefon och fax medan Andreas var på arbetsresa. De renoverade i två månader och flyttade in i sitt nya fina hus vid Valborg.

Det slogs ut väggar, byttes golv, tak, kök… Allt utom elen gjorde de själva, och arbetade hårt med undantag för en liten påsksemester.

Framåt våren tyckte Hanna att fotbollsspelandet i gamla hemmaklubben Trångfors gick ovanligt tungt. Magen började växa, och inte bara av påskgodis. De insåg att snart skulle de bli föräldrar och en familj!

Nu myser de i bebisbubblan och väntar på att få sätta igång med sin trädgård i sommar.

– Det är ett generationsskifte här i området. På varje gata bor det yngre och småbarnsfamiljer nu, säger Andreas, som ser husköpet och renoveringen som en bra investering i rätt tid i Boden.

Skälen till att skaffa hus och bilda familj just i Boden är flera. Dels är både Hanna och Andreas födda och uppvuxna här. Andreas har varit ute och rest och jobbat på annat håll, men båda anser att "hemma är hemma", där de har sina vänner, intressen och favoritställen.

– Här är det ju nära till allt, till skola och förskola, till fjällen och flyget. Och lagom stort, summerar Hanna.

Text: Anna Bergström
Foto: Mats Engfors/ Fotographic

Senast uppdaterad: 2023-12-22