Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 43 2019

Barn, tonåring eller ungdom?

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 43 2019

Betydelserna är inte alltid lätta att hålla isär. I FN:s Barnkonvention (som för övrigt blir lag nästa år) används ordet barn för varje människa som inte fyllt 18 år. Den som är 13-19 år, är egentligen tonåring eller ungdom, och inte barn längre. Enligt EU är vi ungdomar upp till 25 år. Så är det också i vår verksamhet, verksamhet ungdom. Vi har alltså förmånen att få träffa och arbeta tillsammans med barn, tonåringar och ungdomar upp till 25 år.

Under hösten sker det två saker som jag vill berätta lite mer om: Ungdomsfullmäktige och såklart, det stundande lovet.

Ungdomsfullmäktige, i år 14 november. Dagen är resultatet av ett demokratiarbete som alla elever i Boden i åk 8 grundskolan och år 2 på gymnasiet kan ta del av. I korta drag; eleverna i klasserna sammanställer frågor som de tycker är viktiga. Klasserna väljer sedan ut klassrepresentanter som har till uppgift att lyfta fram klassens frågor. Under Ungdomsfullmäktigedagen leder sedan klassrepresentanterna dialogcaféer och deltar i en paneldebatt. Där tar de upp och diskuterar sina viktigaste frågor med inbjudna tjänstepersoner och politiker. Senare under dagen ges ungdomarna tillfälle att skriva motioner, förslag till våra nämnder om sådant som de tycker är viktigt. De kan också anmäla sitt intresse att delta i Ungdomsfullmäktiges styrelse, som arbetar med demokratifrågor och unga för unga aktiviteter under hela året.

Men, före denna dag, så har vi också att se fram emot ett lov fyllt med aktiviteter. Det finns massor av aktiviteter som våra föreningar, organisationer och andra anordnar! Besök biblioteket och delta i deras aktiviteter och låna hem böcker att läsa, spela fotboll, handboll, brädspel, prova på att rida, gå på spökvandring och Halloweendisco för att nämna några. Du kan också besöka våra mötesplatser för unga, Försvarsmuseum och Nordpoolen. Tror att jag vågar säga att det finns något som passar alla. Och om det inte skulle finnas, så passa på att prova något nytt!

Läs hela programmet på boden.se/loviboden.

Ps. Du vet väl om att du kan ta bussen till centrum den 31 oktober? Ds.

Annika Sandström
samordnare, verksamhet ungdom

Senast uppdaterad: 2019-10-18