Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 47 2019

Boden, en kulturstad av rang

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 47 2019.

Boden blir 100 år i år och visst följer du @boden100ar på Instagram? Där kan du ta del av historier och bilder från gamla Boden. Det läggs också upp saker som sker som relaterar till historien. Men vad är inte det kanske någon tänker nu? Bra fråga. Det är något, i alla fall, jag funderar en del på; vem bestämmer vad som ska vara historiskt intressant?

Därför är det extremt viktigt att du önskar något eller ger oss feedback om du vill se något annat. Men nog om det, jag ska orda lite om kulturen i Boden. Jag ska försöka plita ner det på en halv sida.

På bilden från 1904 ser du en gruppbild av Bodens första orkester. Musiksällskapet hette Concordia och det betyder endräkt. Kulturlivet i Boden började innan det med många uppträdanden på bland annat EW- salongen, EW står för Enighet och Wänskap. Den salongen låg nere på det som heter Pumptorget. Men jag har valt Concordia eftersom det är den bild jag kan spåra längst tillbaka i tiden.

Före Boden blev stad fanns ett rikt kulturliv med mycket underhållning och många konditorier. Mycket har vi att tacka den stora invasionen av militärer. När EW- salongen brann ner, 1908, var det faktiskt så att, bland annat, Norrbottens regemente, I 19, ordnade så föreningar och underhållningar fick en plats i exercishallen, gymnastiksalen.

I kulturdebatten kring Boden ska vi inte heller glömma Frans Hellgren som ägde stora delar av Boden, han var possessionat som betyder godsägare. Han byggde faktiskt en scen, 1937, enkom för teatersällskapet i Boden på Metropolbiografen som låg ungefär där Dressmann ligger i dag. Med egna pengar gjorde han det möjligt för en kulturyttring att fortsätta leva och göra platsen till det den är i dag. Det här var efter det att EW- salongen brunnit alltså.

Under Bodens första årtionden som stad fanns det också en mängd biografer där musiken spelade stor roll eftersom det var stumfilmer som gällde. I det här fallet måste man nämna Isak Wallström, ägare till Wallströms hörna. Han tog bland annat initiativ till Barnens dag i Boden och var, förutom en duktig bagare, en skönsångare och musikaliskt lagd. Hans barn spelade musik till stumfilmer på biografen Royal som låg vägg i vägg med Wallströms café.

Innan jag låter pennan vila vill jag bara orda lite om Boden sångsällskap. Sällskapet bildades redan 1946 och finns fortfarande kvar. Dock heter det Voces Bodenses sedan 1976 på grund av att namnet behövde passa för en internationell marknad. 

Men nu tar snart mina tecken slut och vi är bara inne på Bodens första årtionden som kulturstad. Men vill du se och höra mer om den? Då tycker jag du ska besöka Art Dance Studios evenemang på Saga biografen, byggt först 1966, den 15 december klockan 15.00. Där kan du njuta av danser som tar dig genom Bodens historia. Evenemanget är gratis och du kan köpa fika och lotter där. Vi ses väl där då vi stöder Bodens förenings- och kulturliv?


Fredrik Åström
Kommunikatör

Senast uppdaterad: 2019-11-19