Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 44 2019

Boden i bilder – en fotoutställning på Försvarsmuseum Boden

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 44 2019.

En bild sägs säga mer är tusen ord och det tycker jag stämmer… ibland. Och visst kan en bild säga betydligt mer än tusen ord. Sätta ord på känslor som kanske inte riktigt går att förklara och sammanfatta något väldigt komplicerat. Men en bild av ett obekant hus säger i regel inte så mycket – om man inte har minnen till huset. Då, först då, när man kan koppla samman händelser eller personer till det man ser kan bilden säga mer än tusen ord. I år fyller Boden fyller 100 år som stad och Försvarsmuseet uppmärksammar detta genom att visa en fotoutställning med bilder ur Bodens kommuns bildarkiv.

Utställningen Boden i bilder kommer att finnas under en lång tid på museet, med paus för vissa arrangemang. Här kan du som besökare ta del av den förvandling som Boden gjort under det senaste seklet. Bilderna är indelade i olika områden, kvarter, med båda äldre och nyare fotografier.

Det är få städer i Sverige som gjort samma snabba omvandling som Boden från en liten by till en pulserande stad, på gott och ont. Ibland kanske det har gått lite väl snabbt i omvandlingen, när gamla byggnader fått ge plats åt nybyggnationer eller ny verksamhet.

Men som tur är har många byggnader bevarats med hjälp av fotografier. Men det finns inte så mycket uppgifter om vad bilden visar, det finns nästan inga minnen nerskrivna om det som syns på fotot. Som till exempel affären dit man gick för att köpa 25-öresgodis. Vilken var din favorit-godis och tyckte expediten det var jobbigt när du aldrig kunde bestämma dig? Eller biografen där du såg din första biofilm. Hur kändes det att gå in där i mörkret, sätta sig tillrätta i sköna eller osköna säten och få en helt ny upplevelse? Och vad var det för film?

Vi behöver hjälp med att hitta mer information om bilderna. Vi behöver dina minnen från hus och människor som levt, tankar och händelser, allt från det vardagliga till det exceptionella. Utställningen innehåller många bilder och fler kommer att visas. Har du egna fotografier som du vill skänka eller ge som kopia tar vi tacksamt emot, dessa vill vi också gärna visa i utställningen. Och skriv gärna ner dina minnen på en lapp tillsammans med fotografiet.

Utställningen ”Boden i bilder – Boden 100 år” visas tillsvidare på Försvarsmuseet med paus för höstlovsutställning och julmarknad.

Varmt välkomna och dela gärna med dig av dina minnen!

 

Ulf Renlund
Museichef

Senast uppdaterad: 2019-10-28