Krönika från personalkontoret - Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 14 2019.

Det knackade på dörren

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 14 2019.

En dag för ganska precis ett år sedan knackade det på min kontorsdörr. Där stod en man som undrade om jag har något ledigt jobb som jag kunde rekommendera. Jag heter Ingela Arngren och jobbar som personalstrateg i Bodens kommun. Ett av mina uppdrag handlar om att bidra till en hållbar kompetensförsörjning, att vi har medarbetare med den kompetens vi behöver för att leverera de välfärdstjänster som är kommunens uppdrag.

Nu tillbaka till mitt möte med Jeffrey som jag på knagglig engelska försökte förklara för hur våra lediga jobb hanteras. Han tackade för informationen och jag önskade honom lycka till med sitt jobbsökande. Efter att våra vägar korsats vid ytterligare två tillfällen blev det början på en vänskap med en härlig familj från Nigeria.

En dag när jag kom hem från jobbet sa jag till min familj att jag tänkte kontakta denna familj och höra om vi kunde hjälpa dom på något sätt. Det har varit ett beslut som har varit ett av det bästa jag tagit på väldigt länge.

Jeffrey, Glory och deras tre fina barn har lärt oss mycket om livets olika förutsättningar, tacksamhet och glädje. Vi har försökt dela med oss av vårt familjeliv och att vara en hjälpande hand när det behövs. Våra kulturella skillnader har gett oss perspektiv på vårt sätt att leva i Sverige och vi har fått många härliga skratt tillsammans.

En av möjligheterna för att påverka den framtida kompetensförsörjningen är att ta tillvara nyanländas drivkraft och kompetens. Vi kan alla bidra till bra förutsättningar för att nyanlända ska trivas, utvecklas och stanna kvar i Boden. Idag jobbar både Jeffrey och Glory, inte för kommunen men jag skulle mycket väl kunna se dom som medarbetare i någon av våra verksamheter i framtiden.

Våga öppna någon av dina dörrar

Ingela Arngren
Personalstrateg
Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2023-12-22