Fina banor i häststaden Boden, ett reportage från Boden Bild nummer 1 2019

Fina banor i häststaden Boden

Reportage från Boden Bild nummer 1 2019. - För mig var Boden paradiset. Jag har fortsatt vara Boden trogen. Här finns fina träningsbanor varje dag, säger Petri Salmela, en av landets och Bodens travprofiler med över 20 år i Boden.

Hästtraditionen i Boden sträcker sig tillbaka till hästarna i Försvaret, som var upphov till Havremagasinet och en mängd försvarshästar som sköttes av lokala bönder.

Idag är det trav, privata ridhästar och westernridning som ramar in Häststaden Boden. Både travet och ridklubben har präglat Boden i många år och odlat hästintresset här.

Hästgårdar nära träning

Det finns ett stort antal privata hästgårdar. Ett område på Bränslan är till och med skapat med tanke på hästgårdar med närhet till travet, ridklubben och träning.

Det är även från Bränslan den professionella travtränaren Petri Salmela,  tillsammans med anställda och några av Sveriges mest lovande hästekipage, kör direkt från gården till travet och träningsbanorna på Åberget.

På Bränslan har Team Salmelas stall 44 hästar och arbetsplats för fem anställda. Petri själv reser mellan Boden och filialen i Stockholm där han har 32 hästar och ytterligare anställda.

Stannar i Boden

- Jag har uppvaktats av Göteborg och Stockholm som vill att jag ska flytta dit men jag väljer livskvalitet. Då är det här den bästa lösningen. Här kan vi träna varje dag och på helgerna kan jag åka hem till familjen i Torneå och vara ledig. Jag är mycket nöjd med Boden.

Personalen som tränar hans hästar är handplockad, främst från Finland, men en av hans klippor är även Lisa Malmborg från Boden. Hon började som hästtjej på Bränslan, jobbade ute i Sverige och världen med olika travhästar, och är nu tillbaka där allt startade. Vid vårt besök ställer hon i ordning hästen Anything goes, ett levande bevis på att allt verkligen går här i Boden.

Mästare på banor

Mannen bakom träningsmöjligheterna för all typ av hästträning är Mats Englund. Han är travets banmästare och har uppdraget att på entreprenad sköta de kommunägda banorna på Åberget.

- Det finns inte ord för hur vänlig och hjälpsam han är, vi har alltid banor i toppskick, säger Salmela.

Mats Englund själv hittar vi i en stor traktor på travet där han för stunden fixar vinterns isbana.

- På vintern är det mycket enklare. He e bara å ploga, ler Mats Englund, som konstaterar att en regnig tävlingsdag på sommaren är betydligt värre.

Travet är en stor mötesplats och några av de stora travbegivenheterna har vuxit till folkfester.

22 km

Ute på Åbergets banor i sagolik Narniaskrud möter vi flera travekipage, språken haglar mellan finska, svenska och engelska, och så några bodensare på varsin ridhäst. Alla rider åt samma håll så trafik och möten ska flyta fint. Travslingan på Åberget med transportvägarna som också är farbara för hästekipagen blir det hela 22 km möjlig träningssträcka som nyttjas flitigt framförallt vintertid.

Senast uppdaterad: 2019-05-14