Född samma år som Boden blev stad - artikel i Boden Bild nummer 1 2019

Född samma år som Boden blev stad

Reportage från Boden Bild nummer 1 2019. Rune Holmqvist föddes 1919, samma år som Boden blev stad. Nyktert leverne, motion och positiv syn på livet kan vara receptet på denna aktningsvärda ålder.

Rune Holmqvist kan blicka tillbaka på ett långt och händelserikt liv i den jämngamla Boden stad.

– Jag ser mig själv när jag började småskolan och skuttade ut och var glad. Vi bodde på det område som kallades intendenturen i Boden. Min pappa var chef för kvarnen.

Rune minns uppväxten då han och kompisarna gjorde bus, gick på Lundagårdskolan och gjorde lumpen på Norrbottens regemente, I 19. Sitt första jobb hade han på Wallströms järnhandel, som låg där Arbetsförmedlingen är nu.

– Sen fick jag jobb på nykterhetsnämnden i Göteborg.

En dag ringde farsan från Boden och sa att en tjänst var ledig här och jag sökte den. Även denna var på nykterhetsnämnden, som då tillhörde Överluleå kommun. Han och hustrun Anna-Greta byggde hus på Torpgärdan. Här växte barnen Hans och Birgit upp. De hade en syster som dog bara tre månader gammal av ett hjärtfel som förmodligen hade gått att behandla med dagens medicin.

Mött många
Rune har följt Boden genom alla år, världskrig och modernisering.

– Jag har inte haft så mycket med det militära att göra. Jag hade exercis med alkoholisterna istället, om man får skoja om det. Jag var ute och gjorde utredningar och har nog varit på varje ställe i Boden där de fanns, och träffat väldigt många människor.

Han arbetade senare som fastighetskamrer i Boden och var bland annat med och byggde upp några av äldreboendena.

– Det blev ju bra. Men det behöver inte vara min förtjänst, skrattar han.

Trogen BBK
Under alla år har han varit BBKare utom som ung då han spelade fotboll med Vittjärv tillsammans med Stig Sundqvist som senare blev landslagsspelare. Rune har i många år varit kassör samt styrelseledamot i BBK.

– Torsdagarna med kaffe och smörgås var roliga på gamla BBK. Vi träffades och pratade lite strunt, säger Rune.

Nykter livsnjutare
– Jag har haft turen att få vara frisk. Jag har varit nykterist hela mitt liv och tyckt om att springa och åka skidor. Och ätit vanlig enkel mat, korv och potatis, ler han.

Hustrun Anna-Greta och han var gifta i 71 år, hon blev 94 år gammal och de bodde tillsammans på äldreboendet Midgårdarna.

– Det är inte solsken alla dar. Jag har fått läsa många bekanta namn i dödsannonserna. Men jag försöker vara uppe och igång. Det går lite långsammare nu. Och jag vågar inte lägga mig på dagarna, för somnar jag blir jag liggande och det vill jag inte. Jag vill prata med folk och vara med.

Text: Anna Bergström
Foto: Mats Engfors/ Fotographic

Senast uppdaterad: 2019-06-04