fyra män och en skylt med texten Årets by.

Här är Årets by 

Under måndagens kommunfullmäktigesammanträde delades priset Årets by ut. Och vinnaren är... 

… Degerbäckens by

Pär Degerlund, ordförande i Degerbäckens Intresseförening, tog emot en check på 10 000 kronor och två vägskyltar med den ärofyllda titeln tillsammans med Robin Nordberg och Johan Larsson. Alla tre kommer från byns yngre generation som med stort driv och engagemang för utvecklingen framåt i byn. 

– Det känns väldigt hedrande, det är verkligen uppskattat, sa de.  

Claes Nordmark (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande delade ut priset. Samtidigt läste kommunfullmäktiges ordförande Eivy Blomdahl upp motiveringen: 

“Under 2016 bildade byaföreningen en grupp för att bygga fiber i byn. Byn hade då blivit informerad av kommunen att tidigare EU bidrag som utgått till andra byar i kommunen för fiber utbyggnad, hade en omständlig och långdragen process vilket dessutom skulle medföra höga avgifter. 

Gruppen förhandlade med olika aktörer/leverantörer som har lett till att vi nu har en rekord låg anslutnings avgift. Gruppens arbete har nu resulterat i att fiber finns nedgrävd och installerad i Degerbäckens by. I Karlberg och för vissa delar av Degerbäckens by kommer fiber att installeras under 2020 detta mest på grund av kommunens VA-projekt. Byaföreningen har även lyckats med förhandling av en Gruppanslutning hos Telia där ett ”triple-play” programpaket antogs till ett väldigt förmånligt pris per månad. Fiberutbyggnaden har dessutom gjort det möjligt för företagare i byn att få tillgång till stora möteslokaler. 

Nu när fiber är klart installerat planeras en fiberfest för att fira detta och fira gruppen som lyckats så bra med sitt uppdrag! 

Byaföreningen har en byagård som används för sammankomster som informationsmöten, fester samt uthyrning för fester. Byagården har krävt en del underhåll exempelvis har avloppet fått en ny anslutning utvändigt. Även Byagården har fått fiber installerat för att möjliggöra kommande evenemang/ möjliggöra uthyrning till företag som kan ha möten via länk. 

Varje vår samlas bybor för att kratta och städa gården runt byagården, underhåll av badplatsen sker kontinuerligt under sommaren. 

Det har skett en inflyttning av unga familjer som köpt äldre hus och renoverat men också familjer som byggt nya hus. Det har årligen byggts nya villor/stugor i området. Det finns nu 12 barn under 10 år!” 

Årets by eller bygd utses varje år av kommunstyrelsen i samråd med Bodens Landsbygdsråd.

Läs mer om landsbygdsutveckling i Boden här.

Senast uppdaterad: 2024-01-04