Ninas dag - en krönika i Gratistidningen Boden

Kulturutvecklare ja, men influencer?

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 39 2019.

Den som följer Bodens kommuns Instagram-konto kunde för ungefär 2-3 veckor sedan få en liten inblick i vad jag gör som kulturutvecklare på Bodens kommun. För vad gör egentligen en sådan? Hur ser en arbetsvecka ut för kulturutvecklaren? Innan det ens var dags att fotografera och publicera den första bilden och texten (vilket bara var en presentation av mig själv ska jag tillägga) så började jag fundera – kan verkligen en vecka räcka till för att framhäva variationen som jag har i min tjänst?

Med det sagt så borde jag kanske försöka mig på en sammanfattning av det jag gör. Som kulturutvecklare har jag kontakt med föreningar av alla dess slag. Jag hjälper och stöttar såväl hembygdsföreningar, musik- och teaterföreningar, spelföreningar och till och med idrottsföreningar emellanåt med frågor som rör verksamhet, projekt, bidrag eller arrangemang. Jag är med i en massa spännande projekt- och arbetsgrupper (som exempelvis folkfesten som är SM-veckan 2020), har kontakt med de regionala kulturinstitutionerna (varifrån vi bland annat beställer föreställningar), samordnar kommunens valborgs- och nationaldagsfirande och hjälper till att sprida information om alla arrangemang i kommunen. Pust, det blev en lång mening.

Jag kunde däremot efter bara någon dag med Instagram-kontot dels konstatera att jag inte kommer satsa på en karriär som influencer (det är inte riktigt min kopp med te), men även att bilder på den administrativa delen av mitt jobb inte ger särskilt mycket likes. För hur roligt är det egentligen att se en bild på ett word-dokument, statistik, rapporter eller skrivelser? Inte särskilt. Men det är viktigt. Sanningen är att en stor del av jobbet som kulturutvecklare innebär att ta fram underlag, bereda ärenden och ansökningar, samordna dialogmöten och tillsammans med såväl mina kollegor som civilsamhället vidareutveckla det redan starka kulturlivet i Boden.

Mer långrandig än såhär hade jag inte tänkt vara. Men för att knyta an till min fråga i början av den här texten om ”en vecka räcker till” så är svaret kort och gott nej. För egentligen; vad är egentligen inte kultur?

Nina Uusitalo
Kulturutvecklare

Senast uppdaterad: 2024-01-09