Länets första lag- sm till Boden - artikel i Boden Bild nummer 1 2019

Länets första lag- SM till Boden

Artikel i Boden Bild nummer 1 2019. Maj 1995 blev ett minnesvärt avstamp i Bodens bowlinghistoria. Bodens BS guld i SM för 8-mannalag blev länets första nationella lagidrottsguld och startskottet på en ny era.

De gick från elitserien direkt till slutspel i Malmö och slog i underläge mot Göteborg och Malmö. De inledningsvis segervissa motståndarna tappade under spelets gång allt mer tron på sig själva. Kommentarer som "Det går inte att slå dom där norrlänningarna" gav bodensarna glöd. Innan det var över sträckte en av göteborgarna fram handen med orden "En får till å gratulera" på bredaste göteborgska. Och när segern stod klar överlämnade motståndarna både skumpa och sina nytryckta SM-kepsar till vinnarna från norr.

Boden Bowling-Mekka
Truppen i slutspelet bestod av elva man och när några av dem kommer samman 2019 haglar både skratt och gamla minnen.

– Boden har nog varit lite av ett bowling-Mekka ända sedan början. Det är hit duktiga bowlare har sökt sig, vi har aldrig behövt jobba för att värva, säger Mats Andersson, som fortfarande spelar tillsammans med några från det gamla vinnarlaget.

Bowlingen kom till Boden redan på 1960-talet, och det har genom åren funnits både herr-, dam- och ungdomsbowling. Även innan lagguldet hade flera prestigevärda priser gått till både juniorlag och individuella.

Flera eldsjälar
Eldsjälen Janne Lundman var med och bildade föreningen 1966 och var även lagledare för vinnarlaget.

– Janne är kassör i BBS och har varit det sedan starten, alltså i över 52 år! Utan minsta tvekan kan jag säga att utan Janne Lundman hade BBS inte funnits idag, säger Mats Carlsson.

Lasse Hedkvist som blev deras tränare säsongen innan guldet bärgades vässade laget till ett tight team. En annan bowlingveteran i Boden är Tommy Hendler. Han jobbade i den gamla bowlinghallen i Folkets hus där all träning skedde, han tog individuellt SM-silver 1977 och var även med i vinnarlaget. Hendler utvecklade korpbowlingen som har lockat många att fortsätta som aktiva, och startade ”Moonlight bowling”, som i dag finns i nästan alla bowlinghallar i landet.

De ser en positiv utveckling på ungdomssidan, och slår ett slag för satsningen Barn bowlar gratis, och de aktiva juniorgrupperna som arbetar för att öka bowlingintresset och vaska fram nya vinnare bland Bodens unga.

Text: Anna Bergström
Foto: Mats Engfors/ Fotographic

Senast uppdaterad: 2019-06-04