Parkering - Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 25 2019.

Några ord om parkering i Boden

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 25 2019.

I Boden centrum är det ett områdesförbud som gäller som huvudregel. Det vill säga att du endast får parkera på anvisad plats som visas med vägmärket [P]. All annan yta omfattas av områdesförbudet. Skyltar för det är uppsatta vid varje infart till vårt centrum. Titta nästa gång ni passerar så kommer ni se att vid Kyrkgatan, Kungsbron, Brogatan, Drottninggatan, Ringvägen/Lundagårdsgatan så kommer det hänga en stor skylt med en gul botten och ett P-förbud på. Det gör man för att inte behöva skylta upp alla gator med både P-förbud och parkering. Det skulle bli hur snurrigt som helst samt mycket stolpar och skyltar överallt. Det här är inte heller något som är unikt för Boden utan så här ser det ut i de flesta svenska städer. Där vi har tidsbegränsad parkering med P-skiva så fuskas det tyvärr hejvilt. 2 timmar i centrum är hyfsat generöst och går man ut och vrider om sin P skiva så är det ju hips vips 4 timmar och så vidare, till slut har man haft sin bil uppställd hela dagen. Det är inte riktigt syftet med det hela. Så tänk på det alla. Har man behov av att stå hela dagen så får man lösa det på annat sätt. Tanken är att få cirkulation på alla P-platser i centrum så att alla som behöver kan få parkera. Här kan det bli mycket bättre kan jag konstatera.

Nu till kanske det viktigaste av allt. Vi har handikapplatser som kräver giltigt tillstånd för att få nyttja. De är absolut inte till för att tas bara för att det var den enda lediga platsen eller ”jag skulle bara”. Gångfarstområdet mitt i centrum är absolut inte till för att parkera på eller att snabbt springa in på närliggande affär. Det finns angivna P-platser för det. ”Jag skulle bara” är inte en anledning att parkera där. Gångfartsområdet är till för alla oskyddade trafikanter i första hand. Jag har full förståelse för att det ibland inte finns P-platser allra närmast och att det kan kännas lite jobbigt och frustrerande att parkera. Men så stort centrum har vi inte så att vi inte kan gå en gata extra. Om vi alla försöker tänka på att respektera tidsbestämmelserna samt att vi bara parkerar på anvisad P-plats så blir trivseln mycket bättre.

Snart är det semestertider och vi har både mer tid till att shoppa och fika i centrum men det kommer även turister och det kan tänkas bli extra ont om parkeringsplatser under en begränsad tid. Så än en gång parkera smart och respektera tidsangivelserna. Man kanske rent av ska ta cykeln under sommaren, det ska då jag försöka göra så mycket jag bara kan. Bättre för miljön och för hälsan.

Med det vill vi på tekniska förvaltningen önska er en skön sommar och semester.

Jimmy Lundqvist
Trafikenheten
Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2023-12-22