Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 52 2019

Ring ut 2019 och ring in 2020, må Boden leva minst 100 år till…

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 52 2019.

Det är dags att summera året men hur gör man det? Boden blev 100 år för exakt ett år sedan. Hela året har varit fyllt med evenemang, stora som små, som knutit an till firandet. Jag gör ett försök i alla fall:

1919 fick Bodens stadsrättigheter. Till Luciadagen året innan kom ett telegram med beslutet från konungen. Telegrammet var adresserat till August Berglund och Axel Norinder. De rättigheterna trädde i kraft den 1 januari 1919 så i två veckor fick August och Axel febrilt planera firandet som ägde rum på nyårsfirandet.

Det var också på nyårsfirandet 2018 som 100 årsfirandet officiellt började. Precis som 1918 gick ett fackeltåg genom centrala Boden. Bodens stad blev officiellt 100 år på nyårsafton 2018. Men festligheterna fortsatte under hela 2019.

Vilket år vi haft när vi blivit 100 år. Det har hänt mycket och mycket har gjort för att Bodens rika historia ska komma upp till ytan. Det finns en hel radda med intressanta historiska fakta och anekdoter som alltför få känner till. Vi har gjort vårt bästa för att det ska komma fram till dig genom olika insatser.

Den självklara arenan för historiska bilder har varit Instagramkontot @boden100ar. All historisk kommunikation som skett har även speglats där. Det har varit ultimat för att berätta korta historier och nå ut med bilder till dig. Sen har vissa historier berättats på annorlunda sätt i andra sammanhang. Det som framförallt har varit roligt med @boden100ar är att kontot mättat så många människors önskningar.

Ända sedan jag började jobba åt Bodens kommun har människor velat titta på gamla bilder. Det är invånare likväl människor från andra platser. Vårt arbete med att synliggöra Bodens historia får helt klart ta nya former för att mätta alla. Det känns dock som om vi kommit iväg på en bra start.

Den mest intressanta frågan som jag fått är om offentlig arkitektur av ett par från Kina. De var i Boden för att fotografera. Jag var rätt ny på jobbet och kunde inte ge samma svar som jag kan i dag. Därför känns det viktigt att kunna samla sådan information och göra den åtkomlig för alla, även gäster från långt bort.

Genom att jobba med bilder längs vackra Bodån kan Bodensare promenera med hemvändare och minnas svunna tider, titta på dåtidens snickarglädje eller bara minnas platser. Det finns mycket mer att nämna som platsen här i tidningen inte är stor nog för. Jag slutar därför med att slå ett slag för Boden.se.

P.S På stadshuset i Boden kan du köpa böcker om Bodens historia och bildmappar med bilder från gamla Boden. Passa på att besöka oss för att handla en utomordentlig present inför det nya året. Varför inte som nyårsgåva till någon att börja 2020 med?

Du betalar enkelt med Swish i Medborgarservice på entréplan. Välkommen in!

Och du, tack för i år. Vi ses 2020! D.S

Fredrik Åström
Kommunikatör

Senast uppdaterad: 2023-12-21