Nya designen på lokaltrafikens bussar. Grön buss med reklamplats.

Så blir lokaltrafikens nya bussar

Den 1 juli nästa år rullar 13 nya bussar i Bodens lokaltrafik. Dessa utrustas med bland annat wifi och usb-uttag för laddning. Det blir även tätare och senare avgångar på de mest trafikerade turerna.

Tekniska förvaltningen har tecknat ett nytt avtal för lokaltrafiken från 1 juli 2020 som innebär ett större utbud för resenärerna. I samband med det nya 10-åriga avtalet införs förbättringar på lokaltrafiken för att möta de önskemål som inkommit från medborgare, samt den positiva resandeutveckling som skett under de senaste åren. 

Samtliga bussar kommer att vara utrustade med wifi och usb-uttag för laddning och eventuellt utrustning för realtidsinformation. Detta innebär att resenärer via exempelvis en app kan få information om var bussen befinner sig och hur länge det tar innan den kommer till hållplatsen. Tester på tekniken pågår i dagsläget och om dessa visar sig framgångsrika kan tekniken införas på lokaltrafikens bussar.  

På bilden ovan kan du se ett förslag till designen av bussarna som köpts in av Tekniska förvaltningen, i enlighet med Bodens kommuns nya grafiska profil. Modellen på bussarna blir dock en annan än på bilden. 

Utbudet av lokaltrafik utökas enligt följande: 

  • Ökad turtäthet i högtrafik från var 30:e minut till var 20:e minut i högtrafik med linje 1 (G Sävast – Medborgarplatsen - N Svartbyn) samt linje 2 (Heden – Medborgarplatsen - S Svartbyn) där det i dagsläget är flest resenärer. 
  • Senare trafik fredagar och lördagar med linje 1 (G Sävast – Medborgarplatsen - N Svartbyn) samt linje 2 (Heden – Medborgarplatsen - S Svartbyn) där det inte finns samma möjligheter att resa med Länstrafiken.

Höjning av taxa för ungdomskort 

Förbättringarna förväntas bidra till ett mer attraktivt utbud av lokaltrafik genom att erbjuda ett större utbud, det blir även mindre trångt på bussarna i högtrafik och minskar förseningar. 

Detta innebär att kostnaderna för lokaltrafiken kommer att öka med cirka 4,1 miljoner kronor per år. För att finansiera en del denna stora satsning kommer priset för ungdomskortet att höjas från 100 kronor per år till 350 per år eller 175 kronor per halvår den 1 juli 2019. Det beslutade kommunfullmäktige under sammanträdet i Harads den 20 maj.  

Att resa med lokaltrafiken för ungdomar 7–19 år i Boden är fortfarande kraftigt subventionerat och billigare än i Luleå, Piteå och Kalix. Ungdomskortet kommer fortsatt att gälla på lokaltrafiken samt på Länstrafikens linjer inom Bodens kommun förutom linje 30 och 97.

Senast uppdaterad: 2023-12-22