Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 35 2019

Skolstart, förväntningar och relationer

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 35 2019.

Skolstart innebär en massa känslor, olika för oss alla, men förhoppningsvis en gemensam förväntan att det ska bli ett givande läsår. Det är barn som ska börja skolan för första gången, några som ska få nya lärare och nya kamrater, men även vuxna som kanske tar emot sin första klass, eller som bytt arbetsplats och därmed får en massa nya kollegor.

För oss på Hedens skola är skolstarten lite av en fest - vi vill fira att skolan börjar och alla, såväl nya som ”gamla” elever, föräldrar och pedagoger samlades på skolgården denna morgon. Skolans rektor Maria Larsson-Palo höll ett kort tal och hälsade alla välkomna till ännu ett lärorikt och roligt läsår. Sedan gick eleverna årskursvis genom ballongportalen och in i skolan till tonerna av ”Celebration” med Kool & The Gang och såväl elever som medföljande syskon bjöds på glass.

På vår skola har vi en vision och det är att utbilda världsmedborgare som kan verka i en globaliserad värld. Som ett steg för att komma dit utbildas skolans pedagoger i ett entreprenöriellt förhållningssätt. Elevcoachning är ett annat område där vi är på gång och just nu går skolans alla pedagoger en utbildning i just detta.

Jag skulle vilja sträcka mig så långt att jag påstår att den bärande kraften i skolan är relationerna och där kan just elevcoachningen göra stor skillnad. Korta samtal med eleverna där vi tillsammans pratar om hur livet är för just den eleven, där vi gör upp kortsiktiga såväl som långsiktiga mål för eleven, men framför allt, där vi bygger relationer - tillsammans.

För mig som lärare är det viktigt att visa mina elever att jag tycker om dem och att arbeta förebyggande, uthålligt och långsiktigt. Jag säger inte att det är lätt, för det är det inte. Arbetet i skolan är nämligen fullt av utmaningar, men det är även otroligt roligt, varierande, stimulerande och utvecklande och jag måste säga att jag verkligen älskar mitt jobb.

Camilla Jonsson
Hedens skola

Senast uppdaterad: 2019-08-26