Man med glasögon, mössa och SM-veckan-tröja står utomhus.

”Wow-känsla” under SM-veckan

Den 25–31 mars 2020 arrangeras SM-veckan i Luleå och Boden. Det innebär förutom spännande idrottsupplevelser att städerna bjuder på en riktig folkfest där alla är välkomna. Vårt Luleå tog ett snack med Robin Lindquist, teamansvarig för kringaktiviteterna under SM-veckan för att ta reda på mer.

Vad kommer att hända i städerna under veckan?

– Man kan säga att vi kommer att skapa två vinterfestivaler, en i varje stad. I Luleå bygger vi om Strand-parkeringen till ett eventområde och i Boden är det den så kallade Lindex-parkeringen som gäller. Här kommer vi att ha program från onsdagen den 25 mars till och med söndagen den 29 mars. Det kommer bland annat att finnas scener för artister och prisceremonier, det blir barnaktiviteter, utställare och marknadsplatser. Och allt som vi gör i städerna kommer att vara gratis.

Mat och dryck, kommer det att finnas?

– Absolut, temat blir norrbottniskt. Vi jobbar mycket med miljön och kommer att bygga ihop tältkåtor där det ska finnas lokalproducerad mat, dryck och delikatesser. Vi vill visa upp det bästa vi har här i norr. Vårt mål är att skapa en stämningsfull inramning med smaker och upplevelser av högsta kvalitet. Vi vill skapa en riktig ”wow-känsla”.

Sker det något utanför eventområdena?

– Vid någon av de större arenorna kommer det också att finnas områden med mat och ”prova på-aktiviteter”. Vi samarbetar även med de aktörer som redan finns i städerna, galleriorna exempelvis. I Boden har vi ett samarbete med Northern Light Pride som sker under SM-veckan. Pridetåget kommer att avslutas på eventområdet i Boden. 

Vad jobbar du med just nu?

– Just nu för vi samtal med många föreningar och aktörer som är intresserade av att delta på olika sätt. Det är genom att samarbeta som vi kan göra detta till en fest vi sent ska glömma. Är någon intresserad av att bidra på ett eller annat sätt så får man gärna höra av sig till oss.

Fakta SM-veckan
  • SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med Sveriges television, berörda specialidrottsförbund och värdstaden/värdstäderna.
  • Luleå kommun och Boden kommun går in med 3,5 miljoner kronor vardera.
  • Under SM-veckan i Skellefteå 2018 drog besöksnäringen in 33 miljoner kronor.
Vill du bidra till folkfesten?

Hör av dig till Robin via e-post: robin.lindquist@lulea.se
Eller huvudprojektledare Sandra Ottosson: sandra.ottosson@boden.se

Text: Stina Östman
Bild: Joakim Höggren
Illustration: Bodens kommun/KOMM

Ladda ner dokument
Evenemangsområde Boden
Ladda ner dokument
Evenemangsområde Luleå
Senast uppdaterad: 2019-11-19