kvinna och man på mountainbikes i skogen

Boden ska utvecklas för mountainbikecykling 

Bodens kommun beviljar CK Sävast medel för att utveckla mountainbikebanor på Gruvberget. Där planeras både längre banor i skogen och i backen och pumptrack vid toppstugan. 

Boden ska bli en riktigt bra mountainbikestad. Redan i dag finns många fina stigar och berg att cykla mountainbike på, men det finns också en stor utvecklingspotential. Det framgår av CK Sävasts detaljförslag för utveckling av mountainbikecykling.  

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott  beslutat att bevilja CK Sävast 118 500 kronor för att genomföra markarbeten och uppmärkning av mountainbikespår på Gruvbergets friluftsområde. Föreningen går in med ideellt arbete och 25 000 kronor i projektet. Planen är att skapa fasta banor för juniorer, stigcykling och även XCO (cross country olympic) på 3-4 kilometer och XCM (cross country marathon) på minst 20 kilometer. Här kan befintligt stigsystem användas efter visst markarbete, men tanken är att även göra en bana med doserade kurvor i skidbacken.  

I anslutning till toppstugan ska man bygga ett så kallat pumptrack, en kortare bana med många låga hopp, för att locka fler barn och ungdomar till området.  

Senast uppdaterad: 2023-12-22