Vattenkran i kök från vilken det rinner vatten.

​Bodens kommun har Norrlands godaste kranvatten

Bodens kommun gick tidigare i år till riksfinalen i Sveriges godaste dricksvatten arrangerad av Svenskt Vatten och idag blev det klart att vi har Norrlands godaste kranvatten!

Juryns motivering: ”Likt en droppande istapp i marshög fjälluft – tydligt, friskt och med karaktär. Ett glasklart vatten”. 

- Ett otroligt roligt besked och stort tack till alla duktiga medarbetare på Bodens kommun och externa som tillsammans gör det möjligt att leverera Norrlands bästa kranvatten till våra kunder. Med hög säkerhet och fantastisk kvalitet. Att man kan leverera ett livsmedel hela vägen in till kranen hos våra kunder är ganska fantastiskt. Framtida utmaningarna på ledningsnät och vattenproduktion är många även i Boden säger Patrik Fahlén, enhetschef vatten och avlopp.

Bodens vattenprover är tagna i Stadshuset den 13 november och har transporterats till Stockholm. Där togs vattnet emot, märktes upp och förvarades på ett säkert sätt fram till tävlingens start. Allt vatten behandlades på samma sätt och hade samma temperatur när juryn påbörjade sin avsmakning på morgonen idag den 18 november.

- Vi bodensare har alltid vetat att vi har hög kvalitet på vårt välsmakande kranvatten men att vi har det godaste i hela Norrland var en positiv överraskning. Nu firar vi med en skål med vårt goda kranvatten, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden.

Tävlingens syfte är att lyfta vårt vatten och de utmaningar vi står inför. Vi har tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.

En kunnig jury med sommelierer och vinkännare har smakat och bedömt kranvattnet i 10 regionfinaler runt om i landet. Juryn har sammanlagt smakat på 416 glas vatten från 104 kommuner. Av dessa gick 20 vatten vidare till riksfinalen, var av Bodens kommun var en av dem. Tävlingens jury bestod under finalen av Gunilla Hultgren Karell, Mischa Billing, Linda Pérez och Anders Melldén. Samtliga vana vinprovare och numera också vattenprovare.

- Vi ska investera för framtiden och fortsätta att producera ett kranvatten i världsklass. Jag har inte lika utvecklade smaklökar som medlemmarna i juryn men när jag läser, Boden är bäst i Norrland på kranvatten, så smakar dom orden väldigt bra i min mun säger Patrik Fahlén, enhetschef vatten och avlopp.

 

 

Kontakt
Fahlén Patrik
Enhetschef vatten och avlopp
0921-62166

Claes Nordmark
Kommunalråd
070-234 24 27

Senast uppdaterad: 2023-12-21