Drönar vy över skog och vatten i Vittjärv.

Bodens stadsnät blir Bodens kommuns nya bredbandsleverantör

Under våren 2020 gick Bodens kommun ut med en upphandling där vi frågade efter en ny nätägare och leverantör i befintliga bredbandsnät i byar* i kommunen och en leverantör för fortsatt utbyggnad på landsbygden. Bodens Stadsnät vann upphandlingen och avtalet är undertecknat.

- Det är otroligt roligt att ett lokalt företag kan vara med och leverera bredbandstjänster av högsta klass och samtidigt bidra till en fortsatt utbyggnad av bredband i Boden, säger Johan Gröhn, kommunalråd.

Under våren kommer abonnenter i befintliga bredbandsnät att kopplas över till Bodens stadsnät.

- Vi kommer att planera överflyttningen noga och förmodligen kommer de flesta inte att märka av när det sker, säger Andreas Westerlund, på Bodens stadsnät.

- Vi kommer även erbjuda alla abonnenter att uppdatera sina tjänster i samband med överflyttningen, fortsätter Andreas.

Samtidigt pågår planeringen av en fortsatt utbyggnad. Permanentboende och ägare av fritidshus i utbyggnadsområden** kommer att få ett erbjudande om inkoppling av fiber under hösten.

- Vårt krav i upphandlingen är att det inte får vara dyrare med en inkoppling på landsbygden än vad det kostar i centrala delar av Boden, det är viktigt för oss att boende på landsbygden så långt det är möjligt har samma förutsättningar som i centrala Boden, säger Johan Gröhn

Projektet är delvis finansierat via stödmedel där kravet är att minst 77% av de fast boende i en by måste vara intresserade för att villkoren för stödmedel ska vara uppfyllt.

- Vi har kartlagt intresset i alla dessa byar och är övertygade att vi kommer att nå 77%, säger Bert-Erik Vestermark, Bredbandssamordnare på Bodens kommun.

Kontakt

Bodens Stadsnät Andreas Westerlund 0921-20 11 03

 

Byar som redan är utbyggda 2013-2015  *Bredåker 1, Bodträskfors, Brännberg, Gunnarsbyn, Harads, Inbyn, Lassbyn, Skogså, Svartlå, Svartbäcken, Sörbyn, Unbyn, Överstbyn

Byar-områden som skall byggas 2021-2022 om anslutningsgraden på 77% uppnås** Hundsjö-Flåsjön, Häggan-Ubbyn, Lombäcken, Mockträsk, Norra Gunnarsbyn, Norra Bredåker 2, Rasmyran, Råbäcken-Bjässmoran, Sävastnäs, Södra Bredåker 2, Valvträsk

Senast uppdaterad: 2022-04-29