Händer som stöttar varandra

Den 1 oktober upphör besöksförbudet vid äldreboenden – här informerar vi om besöksrutinerna

Från 1 oktober hävs besöksförbudet vid Sveriges äldreboenden och det blir återigen möjligt att ta emot besök trots pågående pandemi.

Socialstyrelsen har, med stöd av Folkhälsomyndigheten, fastställt föreskrifter och rekommendationer som i sin tur ligger till grund för kommunens lokala rutiner:

Var och en har ett personligt ansvar att följa dessa rutiner för att förhindra spridning av covid-19

 • Du bokar besök via enhetschefen för boendet
  Det finns två skäl till detta. Det ena är att kunna hålla avstånd även under besöket. Därför bör det inte vara för många som hälsar på samtidigt, så att det blir trångt. Det andra skälet är att personalen ska kunna ta emot varje besökare, dela ut munskydd och förklara rutinerna närmare – hur munskyddet ska bäras, var det finns tvål, vatten och handsprit med mera.
  OBS du kan börja boka besök fr.o.m. 1 oktober!

 • Alla besökare måste vara fria från förkylningssymtom
  Om du varit förkyld måste du ha varit symtomfri i minst 48 timmar. Om du har eller har haft bekräftad covid-19 kontakta din läkare för råd om när du kan besöka boendet. Tänk också på att om du råkar hosta eller nysa – gör det i armvecket, även om du är frisk.

  Symtom vid covid-19: Feber, torrhosta, trötthet. Muskel, ledvärk, halsont, diarré, ögoninflammationer, huvudvärk, nedsatt lukt- och smaksinne, hudbesvär. ‚Äč

 • Umgås gärna i den boendes lägenhet eller utomhus
  Den som är över 70 år eller tillhör annan riskgrupp bör fortsätta begränsa sina fysiska kontakter och undvika trängsel. Det görs enkelt genom att besöket sker i den boendes lägenhet. Ni kan även vistas utomhus med rätt klädsel, rätt avstånd och munskydd. 

Vi hoppas på din förståelse och stöd för dessa restriktioner som råder vid besök inom våra äldreboende under pågående pandemi. Vi befinner oss i en vård- och omsorgssituation som skiljer sig från våra tidigare erfarenheter. Restriktionerna finns där för att skydda våra äldre. Vid händelse av exempelvis lokalt utbrott av covid-19 kan besöksrutinerna komma att ändras.

Hjärtligt välkommen på besök!

Senast uppdaterad: 2020-09-25