Ung man i skägg, röd keps och rödrutig skjorta och man utan hår i marinblå kostym framför en husfasad med en färgstark väggmålning som föreställer skog, en fågel, en räv och insekter.

Det blir fler väggmålningar i Boden 

Sommarens succé får en fortsättning. Nästa år planeras en ny och permanent muralmålning i Boden. Fastighetsförvaltningen har fått i uppdrag att inventera möjliga väggar för ändamålet.  

Det var i mitten av juli som gatukonstnärerna Victoria Sundqvist och Oskar Mannberg uppförde en stor muralmålning på Brogatan 11-13 i centrala Boden på uppdrag av Bodens kommun. Konstverket, föreställande djur, insekter och växter, väckte stor uppmärksamhet bland bodensarna och fick uteslutande positiva reaktioner från alla åldersgrupper.

– Det trodde man ju inte, att det skulle bli den här responsen. Vi fick så många kommentarer om hur fantastiskt det blev att man svävade på moln flera dagar efteråt. Att förstå att det lilla vi gjorde har skänkt så mycket glädje till andra, det är en fantastisk känsla. Och det är lite det som gör att man vill göra mer, säger Oskar Mannberg.

Vissa tycker dock att det är tråkigt att huset ska rivas om några månader. Mot bakgrund av det och den positiva responsen har Bodens kommuns politiska ledning gett fastighetsförvaltningen i uppdrag att hitta väggar som kan passa för permanenta väggmålningar.

– Vi vill ju ha en fin stad att leva i och då ska vi göra sånt som gläder bodensarna och som också väcker lite uppmärksamhet kring Boden. Vi har ju en fin tradition av väggmålningar och nu ska vi skaka liv i den igen, säger Claes Nordmark, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bodens kommun.

Tanken är att Victoria Sundqvist och Oskar Mannberg ska göra en ny muralmålning nästa sommar som ska vara permanent. Kanske kan det bli ännu fler med tiden.

– Det känns jätteroligt. Här tänkte vi göra något somrigt som kan falla många i smaken. Till nästa gång kanske man kan ha ännu mer tanke bakom. Vi har tänkt lite kring vad vi gillar med Boden och det finns så mycket vi skulle vilja göra att en vägg inte räcker, säger Oskar Mannberg.

Sedan i våras finns en arbetsgrupp på kommunen med representanter från olika förvaltningar som arbetar tillsammans för att möjliggöra mer gatukonst i Boden. De kommer att arbeta vidare med fastighetsförvaltningens väggförslag.

– Jag tycker att vi ska använda stora publika ytor för att få maximal effekt och lyfta värdet av väggmålningarna. Jag tror att det ger en chans att definiera staden som den plats vi vill att den ska vara. Det blir också ett starkt signalvärde när man tillåter konst av den här sorten i stadskärnan och dessutom lyfter det till den här nivån och storleken, säger Jens Andersson, kommunikationschef på Bodens kommun.

Läs mer: Somrig väggmålning i centrum

Senast uppdaterad: 2020-09-04